Oligarkernas lyxyachter jagas
Aleksej Mordasjov. - Foto: Mark Lennihan/TT och Stella Pictures

Lyxyachterna som rest längst – för att undvika sanktioner

De ryska oligarkerna gör allt de kan för att kringgå sanktioner och för att undvika att deras tillgångar tas i beslag. Deras lyxyachter värda miljontals kronor flyr över världshaven – och vissa längre än andra.


Sedan invasionen av Ukraina har västvärlden infört sanktioner som syftar till att straffa hundratals oligarker och affärsmagnater nära den ryske presidenten Vladimir Putin

Måltavlorna har varit mogulernas villor, flygplan och lustjakter. Det har gjort att de ryska oligarkernas och deras lyxfartyg febrilt flyr över haven till platser som inte är lika benägna att införa eller genomdriva sanktioner.

Bloomberg har trackat de fartyg som har rest allra längst, sedan invasionens start, för att fly undan granskning och beslag. 

1. Lyxyachten Amadea kopplas till oligarken Sulejman Kerimov 

Allra lägst har fartyget Amadea rest. Det kopplas till Sulejman Kerimov och har sedan invasionen färdats 8 300 sjömil. 

Amadea började sin färd från karibiska Sint Marteen och genom Panamakanalen för att sedan röra sig mot Fiji. Där togs Amadea tidigare under veckan i beslag av USA.

Amadea. Foto: Stella Pictures

2. Lustjakten Clio kopplas till oligarken Oleg Deripaska 

På en andraplats finns lyxyachten Clio som kopplas till Oleg Deripaska. Fartyget har rest 7 300 sjömil sedan invasionen inleddes. 

Clio var i rörelse från den 20 mars, då den sände ut signal att den var på väg till Dubai innan den gjorde en u-sväng söderut, återvände till Maldiverna och begav sig sedan ut på en 3 000 sjömil lång resa nordväst genom Suezkanalen. Den sågs senast i Svarta havet innan den slutade sända sin plats den 18 april. 

Clio hette tidigare Queen K. Foto: Stella Pictures

3. Superyachten Nord kopplas till oligarken Aleksej Mordasjov 

Fartyget Nord, som kopplas till Aleksej Mordasjov, hade befunnit sig i Maldiverna och Seychellerna under vintern. Det lämnade Seychellerna den 12 mars och rörde sig mot Sri Lanka, med en utstickande 90-graders vänstersväng innan den anlände. Yachten anlände till ryska Vladivostok den 11 april, där den fortfarande är dockad. 

Yachten Nord. Foto: Stella Pictures

4. Fartyget Titan kopplas till oligarken Alexander Abramov 

Lyxyachten Titan har färdats 5 300 sjömil sedan invasionens start. Fartyget kopplas till Alexander Abramov. Senaste platsen den befann sig på var Turkiet. 

Lustjakten Titan. Foto: Stella Pictures

5. Lustjakten Eclipse kopplas till Roman Abramovitj 

Lustjakten Eclipse kopplas till Roman Abramovitj och har färdats 5 200 sjömil sedan invasionens start. Senaste platsen den befann sig på var Turkiet. 

Yachten Eclipse. Foto: Stella Pictures
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.