Ryska oligarker pengar
De ryska oligarkerna utgör eliten som står Putin allra närmast. - Foto: Pexels och Mikhail Klimentyev/TT

Oligarkernas kryphål – så har de kunnat gömma sina pengar

Att beslagta oligarkernas yachter och herrgårdar har otroligt nog visat sig vara lättare än att hitta deras pengar som göms i private equity-fonder. Genom att de inte behöver följa USA:s anti-korruptionsregler har oligarkerna lyckats föra undan enorma summor.


I samband med att Ryssland invaderade Ukraina slog västerländska nationer tillbaka med sanktioner mot de enormt rika oligarker som är närmast förknippade med Vladimir Putin

Deras yachter har beslagtagits, deras tillgångar är frysta och de kan inte längre göra internationella pengaöverföringar. 

Kryphålet som gör att ryska oligarker kan gömma sina pengar

Men det visar sig att yachter och shoppingturer inte är var de riktiga pengarna ligger begravda. Oligarkerna har gömt enorma summor i det globala finansiella systemet, och man kan inte sanktionera pengar som inte går att hitta.

Tack vare regulatoriska kryphål i USA har bland annat equity-bolag och hedgefonder väldigt liten skyldighet att undersöka var de enorma summor med pengar de investerar faktiskt kommer ifrån, skriver bland annat Washington Post. 

De miljarder som de samlar in från kunder och sedan använder för att köpa fastigheter, fabriker och dylikt är i stort sett undantagna från de regler mot penningtvätt som andra amerikanska finansinstitutioner måste följa. 

Så har ryska oligarker satt in miljonbelopp i fonder – utan följdfrågor 

Enligt den amerikanska regeringens strikta regler, kan en oligark inte ens öppna ett konto hos en vanlig bank utan att banken identifierar källan till pengarna och varnar myndigheterna. Private equity-fondförvaltare däremot – de har inte samma krav. 

Tekniskt sett måste de fortfarande följa ekonomiska sanktioner, men de är inte skyldiga att anstränga sig särskilt mycket för att ta reda på vem de faktiskt gör affärer med. 

Så om man inte tar reda på att klienten är en sanktionerad individ, så kan man inte rätta sig efter sanktionerna. Det är på så sätt oligarker har lyckats sätta in miljoner, möjligtvis miljarder dollar, i private equity-fonder utan några följdfrågor om vem pengarna egentligen kom ifrån, och hur de fick dem från första början, rapporterar Washington Post

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!