Ryska oligarker kan börja använda underjordiska betalningssystem
De ryska oligarkernas tillgångar är sanktionernas måltavlor. - Foto: Vyacheslav Prokofyev/TT och Stella Pictures

Experterna: Oligarker kan använda underjordiska betalningssystem

Hawala är ett underjordiskt betalningssystem som möjliggör odokumenterade transaktioner. Systemet har kopplats till terrorfinansiering, men används också för legitima ändamål. Nu menar experter att ryska oligarker kan ta till betalningssystemet, när desperationen blir för stor.


Ryska oligarker kan komma att använda informella förtroendebaserade betalningssystem som kallas Hawala, för att undvika västerländska ekonomiska sanktioner. Detta säger experter, som samtidigt menar att användandet av systemen inte är olagligt, men återspeglar deras desperation, skriver Business Insider. 

Misstanken: Ryska oligarker kan börja använda informella betalningssystem 

Hawala gör det möjligt att överföra pengar från en enhet till en annan utan att faktiskt flytta några pengar. Det finns inga register eftersom ingen dokumentation krävs. 

Även om det ofta används för legitima ändamål, som exempelvis att skicka hem pengar till familjemedlemmar, har Hawala-transaktioner också kopplats till terrorfinansiering. 

Systemen kan utnyttjas för terrorfinansiering

Enligt forskning som genomfördes av Financial Action Task Force 2013, utgör informella betalningssystem en risk för finansiering av terrorism på grund av bristen på reglering och deras existens utanför det konventionella banksystemet, skriver Business Insider. 

Foto: Pexels

Experten: Hawala är oligarkernas sista utväg

Business Insider har pratat med två experter om hur de underjordiska betalningssystemens bristande reglering tilltalar individer på sanktionslistorna. 

David Claridge, VD för säkerhetsunderrättelseföretaget Dragonfly, säger till tidningen att om oligarker använder Hawala eller något informellt betalningssystem för att flytta pengar måste de troligtvis ha slut på andra alternativ. 

Att flytta pengar på det sättet skulle nämligen innebära hundratals mindre transaktioner, snarare än en stor, menar han. 

"De måste skicka pengar"

Shane Riedel är expert på ekonomisk brottslighet och verkställande direktör för Elucidate, som analyserar mönster i hur pengar förflyttas. Han säger att individer under sanktioner som försöker flytta pengar från sina konton, kan betraktas som ett desperata

Riedel hävdar att oligarker kan börja använda Hawalas om deras banker förblir under sanktioner och de fortsatt inte kan göra transaktioner. 

– De kan ha familj som bor i USA och vill skicka pengar, eller de kan ha barn som studerar någonstans och de måste skicka pengar till dem, av någon anledning, säger han till Business Insider

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!