Onsdag 25 Maj
Stockholm

Oligarken kallas "Darth Vader" – så rik är Putins högra hand

Vladimir Putin och Igor Sechin
I rysk media kallas oligarken Igor Sechin för "Darth Vader". Foto: Alexander Nemenov/TT och Alexander Zemlianichenko/TT

I rysk media kallas oligarken Igor Setjin för "Darth Vader", och oljejätten anses ha stort inflytande i Kreml, samt vara enormt lojal till den ryske presidenten. Men hur rik är egentligen Putins högra hand?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Igor Setjin, den 61-årige VD:n för den ryska statliga oljejätten Rosneft, har länge ansetts vara Vladimir Putins inofficiella andrebefälhavare, skriver Forbes. 

I rysk media går han under smeknamnet "Darth Vader", och amerikanska diplomater i Moskva hänvisar till honom som "Kremls kardinal", då han sägs ha enormt stort inflytande bakom kulisserna. 

Putins högra hand – hur rik är Igor Setjin?

Setjins orubbliga lojalitet till den ryske presidenten har gjort honom extremt rik. Men hur rik är han egentligen? 

Det är svårt att säga exakt hur stor Setjins förmögenhet är, då det inte finns särskilt mycket insyn i hans enorma tillgångar. 

Men baserat på offentliga register, rapportering från ryska medier och värderingar av lyxyachter från VesselsValue, uppskattar Forbes att Setjin går i god för minst 800 miljoner dollar, motsvarande drygt åtta miljarder svenska kronor. 

Eller åtminstone var hans tillgångar värda så mycket fram till att han drabbades av EU:s sanktioner den 28 februari. 

Oligarken Igor Setjin – så stora är hans tillgångar

Setjins mest värdefulla tillgångar är två av världens lyxigaste superyachter. Yachten Crescent är värderad till 511 miljoner dollar och har två helikopterplattor, en biograf, skönhetssalong och en pool. Det är ännu inte helt bekräftat om Setjin äger fartyget direkt eller genom en partner. 

Yachten Amore Vero är värderad till 134 miljoner dollar och har en pool som kan omvandlas till en helikopterplatta. I mars beslagtogs båda fartygen i Spanien respektive Frankrike. 

Lyxyachten Amore Vero. Foto: Stella Pictures

Experten: "Igor Setjin är Putins tjänare"

Setjin och hans barn Ivan, Inga och Varvara uppges äga fastigheter i den exklusiva Moskvaförorten Rublyovka. Fastigheterna köptes för totalt 110 miljoner dollar. Setjin äger också en liten andel, mindre än en%, i Rosneft – värd cirka 77 miljoner dollar.

Enligt Anders Åslund, en svensk ekonom som var rådgivare till Boris Jeltsins regering så har Setjin inte belönats med något betydande ägande i några företag, till skillnad från andra oligarker. 

– Setjin är Putins tjänare, säger Åslund enligt Forbes

Kommentera
Kopiera länk
Dela