Separatistledaren Anatolij Bibilov träffade Rysslands president Vladimir Putin utanför Moskva i november 2017. Arkivbild.
Separatistledaren Anatolij Bibilov träffade Rysslands president Vladimir Putin utanför Moskva i november 2017. Arkivbild. - Foto: TT

Folkomröstning utlyst i Sydossetien

En folkomröstning för att bli en del av Ryssland ska hållas i utbrytarområdet Sydossetien i Georgien. En "historisk strävan" för folket, enligt separatistledaren Anatolij Bibilov.


"Anatolij Bibilov har undertecknat ett dekret för att hålla en folkomröstning i republiken Sydossetien", står det i ett uttalande från Bibilovs kontor.

Folkomröstningen ska hållas den 17 juli.

Ryssland gick i femdagarskriget 2008 in i Georgien och fördrev landets styrkor från Sydossetien och Abchazien. Därefter utropade båda områdena självständighet – något som bara har erkänts av Ryssland och ett fåtal allierade. Ryssland har sedan dess haft militärbaser i områdena och stärkt sitt inflytande.

Georgien har tidigare fördömt en eventuell folkomröstning i Sydossetien som oacceptabel.

Beskedet från Sydossetien kommer samtidigt som kriget rasar i separatistområdena Donetsk och Lugansk i östra Ukraina. Inför invasionen i februari erkände Ryssland de två ukrainska regionerna som självständiga folkrepubliker.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.