Ukrainska soldater undersöker en återtagen by i Charkivregionen i nordöstra Ukraina.
Ukrainska soldater undersöker en återtagen by i Charkivregionen i nordöstra Ukraina. - Foto: TT

Ukraina: Vändpunkt för kriget i augusti

Kriget i Ukraina kan nå en vändpunkt i slutet av sommaren och sluta med rysk förlust innan årsskiftet. Det säger chefen för den ukrainska militära underrättelsetjänsten till Sky News.Det kommer resultera i att vi återtar makten i alla de territorier som vi förlorat, inklusive Donbass och Krim, säger Kyrylo Budanov.


Budanov säger sig vara "optimistisk" gällande den nuvarande utvecklingen i kriget.

— Vändpunkten kommer under den andra halvan av augusti, säger han i en intervju med Sky News, rapporterar AFP.

— Merparten av stridigheterna kommer att vara avslutade i slutet av året.

Underrättelsechefen tillägger att Ukrainas mål är att ta tillbaka även de områden som Ryssland ockuperar sedan länge: Donetsk och Luhansk i Donbass och Krimhalvön.

Enligt Budanov känner Ukraina sin fiende väl.

— Vi vet om deras planer nästan samtidigt som de dras upp, säger han till Sky News.

Ukrainska soldater vaktar ett område i norra Charkiv.

Ukraina: Kriget i fas tre

Samtidigt uppger Viktor Andrusiv, rådgivare vid det ukrainska inrikesdepartementet, att Ryssland gått in i krigets tredje fas. Fokus för ryssarna nu bedöms vara att behålla de områden som de kontrollerar sedan tidigare.

— Detta talar för att de bestämt sig för att göra kriget långvarigt, säger han under en tv-sänd insamling på fredagen, enligt Ukrainas statliga nyhetsbyrå Ukrinform.

Den första fasen, som inleddes vid invasionen den 24 februari, gick ut på att försöka ta hela Ukraina på bara några dagar.

När det misslyckades gick det ryska anfallskriget snabbt in i sin andra fas: att omringa det ukrainska försvaret i landets östra delar.

Nu i den tredje fasen hoppas Ryssland på förhandlingar med västländerna, enligt Andrusivs teori.

— De hoppas att kriserna som orsakats av kriget kommer tvinga väst till förhandlingsbordet, och att väst kommer försöka byta oss mot någonting, bedömer han.

Ukrainskt motangrepp

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i sitt nattliga videotal på sociala medier att "ingen i dag kan förutse hur länge detta krig kommer att pågå".

— Men vi gör allt vi kan för att snabbt befria vårt land, fortsätter han.

Hittills har 1 015 samhällen, byar och städer återtagits från ockupation, meddelar presidenten. Sex av dem befriades det senaste dygnet.

Ukraina rapporteras även ha varit framgångsrikt i Charkiv, landets näst största stad, som utsatts för luftangrepp och artilleribeskjutning i veckor.

"Ukrainska styrkor förhindrade ryska styrkor att omringa eller överta Charkiv och har förvisat dem ut ur staden på samma sätt som under de ryska försöken att ockupera Kiev", skriver tankesmedjan ISW i sin analys.

Enligt Ukrainas militärledning är de ryska soldaterna inte längre aktiva kring Charkiv.

Charkivregionens guvernör Oleh Synegubov säger i en video på Telegram att ukrainska styrkor i stället gått till motangrepp vid staden Izium, drygt tolv mil söder om staden Charkiv, skriver AP.

Fortsatta strider i Mariupol

Striderna i den belägrade hamnstaden Mariupol fortsätter, rapporterar BBC.

De ukrainska soldater som barrikaderat sig i stålverket Azovstal meddelar på Telegram att de befinner sig under tung beskjutning. Azovbataljonen uppger att Ryssland fortsätter att bomba och skjuta med artilleri och stridsvagnar. Ryska soldater ska även ha försökt storma anläggningen.

"Trots den extremt kritiska situationen gör försvararna omänskliga ansträngningar", skriver bataljonen.

Den enda större stad som Ryssland helt lyckats få kontroll över under anfallskriget är Cherson i södra Ukraina.

En ukrainsk soldat håller ställningarna i en by i Charkiv.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.