Polisens utredning på brottsplatsen i Buffalo fortsatte under söndagen.
Polisens utredning på brottsplatsen i Buffalo fortsatte under söndagen. - Foto: TT

Masskjutningen i Buffalo utreds som hatbrott

Den 18-årige mannen misstänks ha direktsänt när han sköt ihjäl tio personer i amerikanska Buffalo i vad som utreds som ett rasistiskt motiverat hatbrott.Förra året genomgick han en psykiatrisk undersökning efter att ha hotat att skjuta på sin skola, skriver AP.


USA:s president Joe Biden kommenterade masskjutningen under en ceremoni för poliser som dödats i tjänsten på söndagen.

— Vi måste arbeta tillsammans för att möta hatet som fortsätter vara en skamfläck på Amerikas själ, säger han, enligt AFP.

Känd av polisen

Skytten hade hjälm, kroppsskydd och kamouflagekläder på sig när han beväpnad med ett gevär parkerade utanför matbutiken i Buffalo, i delstaten New York, i lördags eftermiddag. Det visar delar av gärningsmannens direktsändning på spelplattformen Twitch, som flera amerikanska medier tagit del av.

Så fort han steg ur bilen började han skjuta. Fyra personer träffades av kulorna på parkeringsplatsen, varav tre dödades, rapporterar CNN.

Massakern fortsatte sedan inne i matbutiken. Totalt sköts 13 personer. Tio av dem dog.

Lördagens masskjutning var inte polisens första kontakt med 18-åringen. Han dök upp på polisens radar i juni i fjol när han hotade att begå ett dåd på sin skola i hemstaden Conklin runt examensdagen, uppger polisen för AP.

Ynglingen, då 17 år, frihetsberövades och fördes till ett psykiatriskt sjukhus för utvärdering.

"Hon var en välsignelse"

Bland dödsoffren finns säkerhetsvakten Aaron Salter — en pensionerad polis — som sköt flera skott mot gärningsmannen, som skyddades av sin utrustning, skriver AP.

— Det är den värsta mardrömmen som ett samhälle kan gå igenom, säger Buffalos borgmästare Byron Brown.

Ruth Whitfield, 86, är ett annat av offren. Sonen Garnell Whitfield, en tidigare chef för Buffalos räddningstjänst, beskriver henne som "en moder till de moderlösa".

— Hon var en välsignelse för oss alla, säger han till tidningen Buffalo News.

Sörjande människor har lagt ner blommor i närheten av matbutiken i Buffalo.

Utreds som hatbrott

Varför gärningsmannen åkte de 32 milen från sitt hem i Conklin för att mörda människor i en matbutik i Buffalo är inte klarlagt. Men det amerikanska inrikesdepartementet och FBI utreder dådet som ett hatbrott och ett fall av rasistiskt motiverad våldsam extremism.

Butiken ligger i ett område där många svarta människor bor och elva av offren var svarta, skriver AP.

Polisen undersöker också uppgifter om att skytten lagt ut ett manifest på nätet. I dokumentet, som flera medier gått igenom, beskriver mannen en världsbild präglad av främlingsfientlighet, vit makt och antisemitism.

Där finns exempelvis folkutbytesteorier och en hyllande referens till mannen som mördade 51 personer i två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland 2019.

Greps inne i affären

Polisen grep 18-åringen inne i affären. Mannen har häktats misstänkt för mord.

— Det är min uppriktiga förhoppning att denna individ, en vit makt-förespråkare som precis begått ett hatbrott mot ett oskyldigt samhälle, ska få tillbringa resten av sitt liv bakom galler, säger New Yorks guvernör Kathy Hochul i ett tal nära brottsplatsen.

Gärningsmannens direktsändning ska ha pågått på Twitch i några minuter innan företaget bröt sändningen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.