Vladimir Putin och Joakim Paasikivi.
Ryktena kring den ryska presidenten Vladimir Putins hälsa fortsätter att eldas på. - Foto: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool Photo/AP/TT och Pontus Lundahl/TT

Överstelöjtnant Paasikivi om Putins hälsa: "Spelar ingen roll"

Ryktena kring den ryske presidenten Vladimir Putins hälsa fortsätter att eldas på. Men överstelöjtnant Joakim Paasikivi tror att spekulationerna snarare handlar om ett önsketänkande om att kriget ska vara över.


Sedan den 24 februari 2022, när ryska styrkor på order av Vladimir Putin invaderade grannlandet Ukraina, har strålkastarljuset än en gång riktats mot den ryske presidenten.

Men det är inte bara Putins agenda som det talas om, utan det cirkulerar även rykten om presidentens eventuellt sviktande hälsa. Inga rykten har dock bekräftats, och de förnekas konstant av Kreml.

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Metzel/Kremlin Pool/AP/TT

Nyligen rapporterade man om att ha kommit över en hemlig ljudinspelning där en rysk oligark påstår att presidenten är väldigt sjuk i blodcancerNyheter24 har tidigare rapporterat om vad oligarkerna säger om Putins hälsa bakom hans rygg.

Paasikivi kommenterar ryktena kring Putins hälsa

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som även är lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, menar på att det egentligen inte spelar någon större roll om Vladimir Putin är sjuk eller inte. 

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Foto: Pontus Lundahl/TT

I en intervju med DN trycker han snarare på att det handlar om någon form av önsketänkande om att få slut på det blodiga kriget i Ukraina.

– Jag har varken expertis eller information som stöder det ena eller andra. För min analys spelar ryktena ingen roll, om det inte kommer konkreta tecken som att det är belagt att Putin är på sjukhus, säger han till tidningen och fortsätter:

– Men inte ens då kanske det har betydelse, med tanke på att hans inre krets stöder att kriget ska fortsätta.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!