En Tories-motståndare protesterar mot premiärminister Boris Johnson i London. Arkivbild.
En Tories-motståndare protesterar mot premiärminister Boris Johnson i London. Arkivbild. - Foto: TT

Utredning om partygate klar – totalt 126 böter

Polisen i Storbritannien har avslutat utredningen kring "partygate" – coronaskandalen som skakat premiärminister Boris Johnsons regering. Totalt 126 böter har delats ut.


73 kvinnor och 53 män har blivit bötfällda och några av dem fick flera böter, enligt polisen, som nu säger sig vara klar med utredningen om coronaskandalen kring 10 Downing Street.

Utredningen rör de tillställningar den brittiska regeringens medarbetare höll under pandemin, när folket i övrigt förmanades att stanna hemma och hålla sig undan andra människor.

Det exakta beloppet för varje bot har inte bekräftats, men kan ligga mellan 30 och upp till 10 000 pund, motsvarande runt 124 000 kronor.

Hittills har bland andra Johnson, hans fru Carrie Johnson och finansminister Rishi Sunak bötfällts.

Johnsons bot låg på 50 pund och han kommer enligt Downing Street inte få ytterligare böter.

Han har bett om ursäkt för händelserna men avfärdat alla rop på hans avgång, vilket Labourledaren Keir Starmer åter kräver.

— Min åsikt om premiärministern har inte ändrats. Efter en utredning som visar på över 120 lagbrott på Downing Street så är det självklart att han borde avgå, säger Starmer till The Guardian.

Att polisen avslutat sitt ärende om partygate innebär inte att Johnson kan slappna av. Nu väntar dels rapporten efter den oberoende parlamentsutredningen om händelserna, ledd av Sue Gray, dels en parlamentarisk utredning om huruvida Johnson ljög för kammaren när han sade att alla regler följdes under de nu beryktade festerna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

E-handeln fortsätter att öka

E-handeln ökade omsättningen med 14 procent i januari till 11,4 miljarder kronor, jämfört med samma månad i fjol, enligt Svensk Handels E-handelsindikator.

Hässleholm: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka, Vinslöv", skriver polisen på sin hemsida.

Sverige näst bäst på patent

Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

1 timme sedan
Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

1 timme sedan
För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.