Suleiman Kerimovs superyacht Amadea
Superyachten Amadea tillhör den ryske oligarken Suleiman Kerimov. - Foto: Alexander Zemlianichenko/TT och Stella Pictures

Baksidan med att beslagta de ryska oligarkernas lyxyachter

Det kostar att agera parkeringsplats åt en rysk oligarks superyacht. Den något obekväma konsekvensen av att konfiskera lyxfartygen är att det är myndigheterna som måste stå för drifts- och underhållskostnaderna för de ryska oligarkernas leksaker.


Sedan invasionen av Ukraina har västvärlden infört sanktioner som syftar till att straffa hundratals oligarker och affärsmagnater nära den ryske presidenten Vladimir Putin

Måltavlorna har varit mogulernas villor, flygplan och lustjakter. Men det finns en baksida med att beslagta de ryska oligarkernas leksaker. 

Dyrt för myndigheter att beslagta ryska oligarkernas lyxyachter 

Eftersom oligarkerna inte kan betala räkningarna för underhåll, då deras bankkonton har frysts till följd av sanktioner, är det de arresterande myndigheterna som måste stå för de snabbt eskalerande kostnaderna för att förtöja och underhålla dessa lyxfartyg. 

Andrew Adams, en federal åklagare som utsågs att leda det amerikanska KleptoCapture-initiativet, har förklarat att när man beslagtar oligarkernas tillgångar tar man också på sig ansvaret för att hålla tillgången i gott skick, skriver Bloomberg

Yachten Amadea kostar myndigheter miljontals dollar

Ett av de senaste exemplen är superyachten Amadea tillhörande den ryske oligarken Suleiman Kerimov, som har fått sanktioner implementerade av USA, EU och Storbritannien. 

Fartyget ligger just nu i hamn på ön Fiji i Stilla Havet, där hon beordrats att inte lämna kaj. De brottsbekämpande myndigheterna på Fiji får stöd och hjälp av amerikanska FBI. 

Det betyder att USA nu är ansvariga för drifts- och underhållskostnaderna, en siffra som uppskattas hamna på mellan 25 och 30 miljoner dollar per år, skriver ABC News.  

Kajplatsen i Fiji kostar sex miljoner kronor i veckan 

Amerikanska justitiedepartementet vill beslagta Amadea, men det kostar att ha en så lyxig superyacht som gäst i hamnen på Fiji. Enligt båtnyhetssajten IBI News kostar bara själva kajplatsen för den 106 meter långa superyachten myndigheterna på Fiji 83 000 dollar om dagen. Detta motsvarar 850 000 kronor per dag – alltså cirka sex miljoner kronor i veckan, skriver Dagens PS.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.