USA:s försvarsminister Lloyd Austin meddelar att ett 20-tal länder skickar ytterligare vapen till Ukraina.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin meddelar att ett 20-tal länder skickar ytterligare vapen till Ukraina. - Foto: TT

Tjugotal länder skickar vapen till Ukraina

Ukraina får nya vapenleveranser från ett 20-tal länder, enligt USA:s försvarsminister Lloyd Austin.Även Sveriges regering har beslutat om ytterligare militärt stöd till Ukraina – men vad som skickas är sekretessbelagt.


Ett tjugotal länder kommer att skicka nya vapenpaket till Ukraina. Det säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin efter ett virtuellt möte med 47 länder som arrangerats med anledning av kriget i Ukraina, rapporterar AFP.

— Dagens möte var mycket framgångsrikt. Många länder donerar artilleriammunition, kustförsvarssystem, stridsvagnar och andra pansarfordon, säger Lloyd Austin.

Bland länderna finns Danmark som kommer att leverera robotar till försvaret av Ukrainas kust, enligt CNN. Även Tjeckien kommer att skicka "avsevärt stöd" till Ukraina, inklusive en nyligen genomförd donation av attackhelikoptrar, stridsvagnar och raketsystem. Andra länder kommer att erbjuda utbildning för den ukrainska militären, enligt Austin.

Från svenskt håll har regeringen beslutat om ytterligare militärt stöd till Ukraina, utöver det tidigare. Enligt ett pressmeddelande kommer Sverige att bistå med överskottsmateriel, vilket gör att regeringen ensam kunde fatta beslutet. Det framgår dock inte närmare vilket stöd det handlar om då det omfattas av sekretess.

Rubel införs i Cherson

I ett antal ukrainska städer, inklusive Cherson, Mariupol och Berdjansk, har Moskva installerat lokala förvaltningar som ska ge sken av ett normaltillstånd och lägga grunden för en framtid med Ryssland. Ryska tjänstemän och myndigheter som utsetts av Moskva har hävdat att Cherson-regionen sannolikt kommer att bli en del av Ryssland.

På måndagen meddelade myndigheterna i den Moskvakontrollerade ukrainska regionen Cherson att den ryska valutan rubel ska införas som officiell valuta vid sidan av den ukrainska hryvnian, rapporterar AFP.

— Det här betyder att alla handlare har rätt – och senare kommer att bli skyldiga – att visa priser i två valutor, i hryvnia och ryska rubel, säger den Moskvavänliga chefen för den regionala administrationen, Volodymyr Saldo, i ett videouttalande.

— Den ryska rubelns växelkurs kommer att vara dubbelt så hög som för hryvnian, två ryska rubel för en hryvnia, fortsätter han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med sin fru Olena Zelenska. Arkivbild.

6,5 miljoner har flytt

Sedan Rysslands invasion har 6,5 miljoner människor flytt Ukraina till närliggande länder, vilket motsvarar 15,8 procent av landets befolkning, enligt en uppskattning från FN:s flyktingorgan UNHCR. De flesta – cirka 3,5 miljoner människor – har flytt till Polen.

Utöver detta har uppskattningsvis 300 000 människor flytt till andra länder.

Dessutom är mer än åtta miljoner människor – nästan en femtedel av Ukrainas befolkning före kriget – internflyktingar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

Polis utreder dubbelmord i Gävle

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.