Hur mycket får Michelle Bachelet, till vänster, egentligen se under sin Kina-resa? Bilden är från den sydliga storstaden Kanton (Guangzhou) i måndags.
Hur mycket får Michelle Bachelet, till vänster, egentligen se under sin Kina-resa? Bilden är från den sydliga storstaden Kanton (Guangzhou) i måndags. - Foto: TT

Bildläcka från Xinjiang när FN-chef är där

En hackare har för första gången fått ut bilder från Kinas fångläger i Xinjiang, skriver norska Aftenposten, som ingår i en internationell grupp medier med tillgång till materialet. Avslöjandet kommer samtidigt som FN:s människorättschef är i Xinjiang.


Bilder och andra filer ska ha plockats från polisdatorer i Kina av hackaren. Av materialet framgår att högt uppsatta kinesiska ledare är direkt inblandade i den brutala behandlingen av hundratusentals uigurer och andra muslimer i provinsen.

Den kinesiska regimen har beskrivit stora anläggningar där människor arbetstränas i den isolerade provinsen. Men människorättsgrupper rapporterar att folk snarare låses in och tvångsarbetar.

FN-toppen Michelle Bachelet är i Xinjiang på tisdagen, som del i en rundresa i Kina. Men västvärlden tvivlar på att hon får se något annat än de välregisserade miljöer Kinas styrande vill visa upp.

— Om FN-teamet inte får obegränsad tillgång i Xinjiang litar jag inte på deras rapporter, säger Nursimangul Abdureshid, en uigur som lever i exil i Turkiet, till nyhetsbyrån AFP.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

1 timme sedan
Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.