Oligarkerna gömmer sina yachter
Det 82 meter långa fartyget Alfa Nero tillhör Andrey Guryev. - Foto: Stella Pictures

Yachterna som just nu är “försvunna” – oligarkerna har gömt dem

Sedan invasionens start har sanktionernas måltavlor inte minst varit de ryska oligarkernas lustjakter. Men vissa av ägarna har lyckats gömma sina leksaker. Det här är lyxyachterna som det råder frågetecken kring var de befinner sig.


Sedan invasionen av Ukraina har västvärlden infört sanktioner som syftar till att straffa de oligarker som står nära den ryske presidenten Vladimir Putin

Det har gjort att de ryska oligarkerna och deras lyxfartyg febrilt flyr till platser som inte är lika benägna att införa eller genomdriva sanktioner. 

Lyxyachterna som oligarkerna har gömt 

För att undvika att hittas har vissa fartyg gjort allt för att inte kunna bli spårade. Här kan du läsa om några av fartygen som stängde av sitt AIS-system i början av invasionen

Att stänga av sin AIS strider mot nautiska regler och är endast tillåtet i situationer där kaptenen på båten anser att det är en fara att ha den påslagen. 

Men vissa av fartygen stänger fortfarande av AIS-systemet. Det här är fartygen som just nu är “försvunna”. 

Yachten Le Grand Bleu – ägs av Eugene Schvindler

Le Grand Bleu. Foto: Stella Pictures

Den ryska oligarken Eugene Schvindlers två privata jetplan beslagtogs nyligen. Men hans superyacht Le Grand Bleu saknas. 

Den 107 meter långa yachten är värderad till 109 miljoner kronor, och sände senast ut signaler för 17 dagar sedan i närheten av Puerto Rico. 

Yachten Ocean Victory kopplas till Viktor Rasjnikov

Ocean Victory. Foto: Stella Pictures

Uppskattningsvis spenderade Viktor Rasjnikov 300 miljoner dollar på att köpa den 140 meter långa superyachten Ocean Victory. 

Myndigheter i väst har försökt beslagta fartyget, men enligt sajten Luxurylaunches har dess ägare lyckats gömma yachten och det är nu oklart exakt var den befinner sig. 

Enligt spårningssajter sände den senaste ut signaler för tre månader sedan, då den befann sig nära Maldiverna.

Motor Yacht A – ägs av Andrey Melnichenko

Motor Yacht A. Foto: Stella Pictures

Motor Yacht A ägs av oligarken Andrey Melnichenko, precis som dess systerfartyg Sailing Yacht A som beslagtogs i Italien i mars. Men till skillnad från seglingsfartyget verkar Motor Yacht A ha kommit undan. 

Motor Yacht A, som värderas till 300 miljoner dollar, är officiellt på flykt. Ungefär samtidigt som systerfartyget beslagtogs stängde MY A av sin AIS-spårning, vilket gör den “osynlig” för myndigheterna. Yachtens senaste position, enligt spårningssajter, var den 5 mars i Arabiska havet. 

Lyxyachten Madame Gu – ägs enligt uppgift av Andrej Skotj

Madame Gu. Foto: Stella Pictures

Yachten Madame Gu ägs av ståloligarken och Duma-medlemmen Andrej Skotj. Lustjakten värderas till cirka 150 miljoner dollar och är 99 meter långt. 

Den 6 mars lämnade fartyget Dubais hamn och stängde då av sin AIS, och den har fortfarande inte sänt ut några signaler sedan dess. 

Superyachten Clio – kopplas till Oleg Deripaska 

Clio. Foto: Stella Pictures

Lyxyachten Clio kopplas till oligarken Oleg Deripaska, är 72 meter lång och värderas till 58 miljoner dollar. 

Clio var i rörelse från den 20 mars, då den sände ut signal att den var på väg till Dubai innan den gjorde en u-sväng söderut, återvände till Maldiverna och begav sig sedan ut på en 3 000 sjömil lång resa nordväst genom Suezkanalen. Den sågs senast i Svarta havet innan den slutade sända sin plats den 18 april. 

Lyxyachten Alfa Nero – ägs av Andrey Guryev

Alfa Nero. Foto: Stella Pictures

Det 82 meter långa fartyget Alfa Nero tillhörande Andrey Guryev, den största gödselproducenten i Europa, går inte att spåra. Yachten värderas till 81 miljoner dollar, och har inte sänt ut AIS-signaler sedan den 3 mars då den låg förtöjd vid den karibiska ön Sint Maarten.

Källor: Forbes, Marine Traffic

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.