Den senegalesiska sjukvården är omdebatterad efter flera tragedier på sistone. Arkivbild från ett sjukhus i Dakar.
Den senegalesiska sjukvården är omdebatterad efter flera tragedier på sistone. Arkivbild från ett sjukhus i Dakar. - Foto: TT

Över tio spädbarn döda i sjukhusbrand

En explosionsartad brand utbröt på en neonatalavdelning i den lilla senegalesiska staden Tivaouane. Nästan alla spädbarnen, minst elva, omkom, meddelar landets president Macky Sall.Tragedin är den andra på kort tid.


"Jag har med smärta och bestörtning fått höra om dödsfallen", skriver han på Twitter.

Branden inträffade på sjukhuset Mame Abdou Aziz Sy Dabakhs neonatalavdelning. Enligt politikern Diop Sy orsakades branden av en kortslutning och brandförloppet ska ha varit snabbt.

Stadens borgmästaren Demba Diop säger att endast tre spädbarn kunde räddas. Händelsen upprör hela det västafrikanska landet, och hälsominister Abdoulaye Diouf Sarr avbryter en resa till världshälsoorganisationen WHO i Genève.

— Den här situationen är väldigt olycklig och extremt smärtsam. En utredning är inledd för att se vad som hände, säger han i en radiointervju.

Känslorna blir extra starka eftersom Senegal haft flera liknande händelser den senaste tiden.

Så sent som i april omkom fyra nyfödda barn i en brand på ett sjukhus i Linguere i norr. Den gången pekades ett elfel i luftkonditioneringen ut som orsaken.

Och samma månad miste en gravid kvinna livet efter att ha sökt akut vård. Hon ville ha kejsarsnitt, vilket vårdpersonalen sade nej till. Mindre än ett dygn senare var hon död.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.