Hassan Sayyad Khodaeis son sörjer vid hans kista under en begravningsceremoni i Teheran i tisdags.
Hassan Sayyad Khodaeis son sörjer vid hans kista under en begravningsceremoni i Teheran i tisdags. - Foto: TT

Israel till USA: Vi dödade iransk överste

Israel har sagt till USA att landet är ansvarigt för att i söndags ha dödat en högt uppsatt officer inom iranska Revolutionsgardet, rapporterar The New York Times. Iran har tidigare sagt att hämnd väntar de som ligger bakom.


Översten Hassan Sayyad Khodaei inom Revolutionsgardet sköts till döds bakifrån i söndags när han satt i sin bil utanför sitt hem i Teheran. Mordet utfördes av två personer på motorcykel.

En anonym källa inom israeliska underrättelsetjänsten säger enligt The New York Times att Israel har informerat myndigheter i USA att landet låg bakom attentatet.

Källan säger att överstens död ska ses som en varning till Iran att stoppa planerna på en hemlig grupp inom gardets specialstyrka Quds. Quds ansvarar för Irans insatser i utlandet, exempelvis i Syrien och Libanon, och enligt iranska nyhetsbyråer arbetade översten inom Quds.

Irans president Ebrahim Raisi har hyllat översten som en martyr och skyller dådet på den "globala arrogansen", vilket anses syfta på USA och dess allierade, inklusive Israel. Han har också sagt att man ska hämnas mordet.

Översten är den mest högprofilerade person som mördats i Iran sedan kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh sköts till döds i november 2020. Det mordet anklagade Iran Israel för att ligga bakom.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Anmäls efter dödsfall i pool på servicehus

Lidköping: Polisen rapporterar om brand

"Bilbrand på Svartebäcksgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Utökade EU-sanktioner mot Iran på väg

EU har påbörjat arbetet med att utöka sanktionerna mot Iran efter landets angrepp på Israel, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ett krismöte med unionens utrikesministrar.

Marabou återkallar mjölkchoklad efter larm

Marabous mjölkchoklad kan innehålla spår av mandel och vissa förpackningar återkallas, meddelar ägarbolaget Mondelez.

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Myndigheterna i Bryssel har stoppat ett möte med europeiska politiker från ytterhögern, med hänvisning till säkerheten. Bland talarna fanns bland andra den kontroversielle brittiske EU-kritikern Nigel Farage och Ungerns president Viktor Orbán.

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

1 timme sedan
Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.