Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Finlands statsminister Sanna Marin träffades i Kiev på torsdagen.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Finlands statsminister Sanna Marin träffades i Kiev på torsdagen. - Foto: TT

Marin i Ukraina – besökte Butja och Irpin

Finlands statsminister Sanna Marin (S) dök upp på ett oannonserat besök i Ukraina.Marin träffade president Zelenskyj och besökte de hårt drabbade förstäderna Irpin och Butja utanför Kiev.


I flera ukrainska medier syns Sanna Marin iförd skyddsväst då hon visas runt i Irpin. Besöket innefattade även en resa till Butja, skriver finländska Statsrådet i ett pressmeddelande.

Dessa två förstäder till Kiev har drabbats hårt av Rysslands invasion. En ukrainsk journalist publicerade en bild på en allvarsam Marin på Twitter under besöket i Irpin och skriver att "den finländska statsministerns ögon säger allt".

Under besöket träffade Sanna Marin även den ukrainske presidenten. På sitt Instagramkonto publicerar Volodomyr Zelenskyj en serie bilder på sig själv tillsammans med den finländska statsministern. I inlägget skriver presidenten bland annat att han tackar Marin för besöket och Finland för stödet till Ukraina.

Marin betonade behovet av att både utöka stödet till Ukraina och sanktionerna mot Ryssland, och diskuterade även Ukrainas medlemsansökan till EU.

"Det är viktigt att skapa konkreta stegmärken för Ukraina när det gäller landets väg mot ett medlemskap i Europeiska unionen", säger Marin i pressmeddelandet.

Under besöket undertecknade Marin och Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal ett ramavtal om samarbete inom utbildningssektorn, enligt pressmeddelandet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.