Mikroskopbild från 2003 av apkoppsviruset. Arkivbild.
Mikroskopbild från 2003 av apkoppsviruset. Arkivbild. - Foto: TT

Sverige vill köpa vaccin mot apkoppor

Danmark får snart de första doserna av ett vaccin som förväntas ge effekt på personer som varit i nära kontakt med någon som har smittats av apkoppor.Sverige vill delta i EU:s planerade köp av vaccinet, enligt regeringen.


Vaccinet kan erbjudas till personer som lever med en smittad person eller haft sexuellt umgänge med en, enligt den danska folkhälsomyndigheten Sundhedsstyrelsen.

"Vi rekommenderar vaccination för närkontakter, eftersom vi räknar med att det kan ge ett lindrigare sjukdomsförlopp om personen utvecklar apkoppor", säger enhetschef Bolette Søborg i ett pressmeddelande.

Imvanex, som vaccinet heter, är ännu inte formellt godkänt av EU som vaccin mot apkoppor. Däremot är det godkänt att användas mot den närbesläktade sjukdomen smittkoppor, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Sverige väntar på EU

Sverige avser att delta i EU:s planerade köp av vaccinet, skriver Sveriges regering i ett pressmeddelande.

Sverige har även anmält en önskan om att delta i en planerad EU-gemensam upphandling av det antivirala läkemedlet Tecovirimat som kan användas mot apkoppsvirus.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) genomför nu en analys av risker och nyttan med vaccinet, vilken kommer att vara vägledande för beslutet om inköp, enligt regeringen.

"EU-gemensamma inköp av vaccin och läkemedel tjänade oss väl under pandemin och kan nu göra det igen", säger socialminister Lena Hallengren (S) i pressmeddelandet.

Ser över volymer

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ser nu över vilka volymer av vaccin respektive läkemedel mot apkoppsvirus som kan bli aktuellt för svensk del.

Även Storbritannien har ingått avtal med den danska vaccintillverkaren om köp av 20 000 vaccindoser. Det uppger brittiska hälsomyndigheter, skriver Ritzau med hänvisning till Reuters.

Vaccinet är redan godkänt för användning mot apkoppor i USA och Kanada.

Enligt den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC hade 118 fall av apkoppor upptäckts i EU i onsdags. I Sverige bekräftades ett andra fall i onsdags.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.