Populärt stadsvimmel på Ströget i centrala Köpenhamn. Arkivbild.
Populärt stadsvimmel på Ströget i centrala Köpenhamn. Arkivbild. - Foto: TT

Allt glesare glesbygd i Danmark

Snart bor nio av tio danskar i städer. Landsbygden avfolkas alltmer, enligt nya siffror från myndigheten Danmarks Statistik.


Andelen av Danmarks befolkning som bor i tätort är nu 88,1 procent, en uppgång med 1,1 procentenheter på tio år. Endast 692 572 danskar bor i glesbygd, vilket här definieras som områden med färre än 200 invånare.

Trenden ser dock olika ut bland tätorterna. Det är större orter, de med över 20 000 invånare, som lockar mest. Många mindre städer tappar invånare.

Störst är givetvis Köpenhamnsområdet. Där bor 1,35 miljoner människor, nästan en fjärdedel av danskarna. Men även Århus, Odense, Ålborg och Esbjerg är populära.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

Bombskyddet kallat – ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

1 timme sedan
En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

1 timme sedan
Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.