Antal människor som flytt Ukraina samt antal internflyktingar inom landet, 24 februari – 25 maj.
Antal människor som flytt Ukraina samt antal internflyktingar inom landet, 24 februari – 25 maj. - Foto: TT

Över 6,6 miljoner har flytt Ukraina

Över 6,6 miljoner människor har flytt från Ukraina i krigets spår, enligt FN. Av dem har 2,9 miljoner sökt sig vidare in i Europa från Ukrainas grannländer.


Flyktingarna, de flesta av dem kvinnor och barn, har strömmat över gränserna sedan Ryssland attackerade Ukraina den 24 februari. Statistik från FN:s flyktingorgan UNHCR visar hur flyktingströmmarna gått.

De flesta, 3,5 miljoner, har sökt sig till grannlandet Polen. Som mest kom 100 000 om dagen till den polska gränsen, men sedan dess har antalet gått ner till omkring 20 000 i maj.

1,1 miljoner har registrerat sig hos polska myndigheter och fått ett id-nummer som ger rätt till att ta del av offentliga tjänster. Många pendlar också fram och tillbaka över gränsen för att se till släktingar eller fastigheter de lämnat efter sig i kriget.

Av de 2,9 miljoner som sökt sig vidare från grannländerna befinner sig de flesta i Tyskland, Tjeckien och Italien.

— Nyligen anlända flyktingar kommer ofta från områden som drabbats hårt av strider, vissa har tillbringat veckor gömda i skyddsrum eller källare, säger Olga Sarrado, UNHCR:s talesperson.

— De lider ofta av stor stress och ångest efter att ha lämnat familjemedlemmar bakom sig, utan en tydlig plan för vart de ska ta vägen, med sämre ekonomiska resurser och kontakter än de som flydde tidigt, fortsätter hon.

Det behövs långsiktig hjälp från världssamfundet för att bibehålla nivån på hjälpinsatserna, anser hon.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.