Nu ska ägare till utländskt registrerade bilar inte längre kunna köpa billig bensin i Ungern. Arkivbild.
Nu ska ägare till utländskt registrerade bilar inte längre kunna köpa billig bensin i Ungern. Arkivbild. - Foto: TT

Ungern stoppar bensinturism

Ungern sätter nu stopp för de utlänningar som åker in i landet för att köpa billig bensin, rapporterar österrikiska medier.


Efter att landet i november i fjol införde ett fast literpris på bensin – 480 forinter eller drygt 12,80 kronor för 95 oktan – har många bilägare från grannländerna kört över gränsen för att handla relativt billig bensin.

Men nu säger premiärminister Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyás att det är slut med "bensinturismen" och att regeringen tänker stoppa utlänningars missbruk av de ungerska subventionerna. Från och med fredagen får därför de bilar som inte har ungerska nummerplåtar betala marknadsmässiga priser, i dag runt 40 procent mer, för bensinen.

Bensinpriset kan dock bli en fråga för EU, det är nämligen oklart om Ungern enligt EU-reglerna kan ha olika pris för sina egna invånare och övriga EU-medborgare.

Det fasta ungerska bensinpriset gäller till åtminstone 1 juli.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.