En väggmålning i staden Gaza hyllar journalisten Shireen Abu Akleh, som sköts ihjäl på Västbanken. Arkivbild.
En väggmålning i staden Gaza hyllar journalisten Shireen Abu Akleh, som sköts ihjäl på Västbanken. Arkivbild. - Foto: TT

Ihjälskjutning av journalist tas till Haag

Nyhetsjätten Al Jazeera kommer att ta vidare ihjälskjutningen av en av dess journalister på Västbanken till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.


51-åriga Shireen Abu Akleh sköts ihjäl den 11 maj medan hon rapporterade om en räd som israeliska soldater genomförde på ockuperade Västbanken.

Al Jazeera anser, liksom de palestinska myndigheterna, att en israelisk soldat sköt ihjäl henne med avsikt. Det Qatar-baserade bolaget låter ett arbetslag med internationella jurister söka prövning hos ICC.

I inlagan kommer man även att lyfta den israeliska bombningen av Al Jazeeras redaktionslokaler i Gaza förra året, samt "återkommande uppvigling och attacker mot dess journalister som verkar i ockuperade palestinska områden".

Israel är inte medlem av ICC och står inte under domstolens jurisdiktion. Där drivs sedan tidigare en utredning gällande israeliska krigsbrott, vilket Israel har avfärdat som en politisk process.

Dödsskjutningen av Shireen Abu Akleh har inte utretts av en oberoende part. Nyhetsbyrån AP:s rekonstruktion av händelsen ger dock stöd till påståendet att en israelisk soldat avlossade den dödande kulan. Vittnen och andra journalister på plats stödjer det också.

Israels militär beskriver det som en ren och skär lögn att en soldat sköt ihjäl journalisten medvetet och gör gällande att endast ett vapentest kan avgöra var kulan kom ifrån.

Ytterligare en journalist skadades vid ihjälskjutningen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.