USA:s utrikesminister Antony Blinken.
USA:s utrikesminister Antony Blinken. - Foto: TT

Blinken bekymras över FN-besök i Xinjiang

USA fortsätter att bekymras över Kinas "ansträngningar att begränsa och manipulera" FN:s människorättschef Michelle Bachelets besök i Xinjiang-regionen, säger den amerikanske utrikesministern Antony Blinken.


"Vi är oroliga att de villkor som myndigheterna i Peking ställt på besöket inte möjliggjorde en fullständig och oberoende bedömning av miljön för mänskliga rättigheter i Kina, inklusive i Xinjiang, där folkmord och brott mot mänskligheten pågår", säger Blinken i ett uttalande.

Washington ska ha varnat Bachelet innan hennes sedan länge planerade besök i Kina och sagt att myndigheterna inte skulle ge henne nödvändig tillgång för att få en fullständig bild av situationen för mänskliga rättigheter.

Blinken upprepar den ståndpunkten och säger att han var "oroad över rapporter om att invånare i Xinjiang varnats för att klaga eller tala öppet om förhållandena i regionen, att ingen insyn gavs om var hundratals saknade uigurer befinner sig eller förhållandena för över en miljon individer i förvar."

Bachelet försvarade sitt besök tidigare på lördagen och sade att det inte var en utredning.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

Morgonens nyheter 18 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.