Ett fall av apkoppor 1997. Arkivbild.
Ett fall av apkoppor 1997. Arkivbild. - Foto: TT

Nio döda i apkoppor i Kongo-Kinshasa

Nio bekräftade dödsfall i apkoppor i år rapporteras från Kongo-Kinshasa, medan Nigeria rapporterar ett första dödsfall i sjukdomen.


Men Världshälsoorganisationen (WHO) konstaterar att det inte finns någon risk för att de regionala utbrotten av apkoppor ska leda till en pandemi.

Rosamund Lewis, WHO:s expert på apkoppor, säger att de flesta fallen förekommer bland män som haft sexuella relationer med andra män, vilket kan ha betydelse i fortsatt forskning.

— Det är viktigt att förklara detta, då det verkar som att det är en ökning av denna spridningsform – som inte har uppmärksammats tidigare, säger Lewis.

WHO-experten säger också att det finns frågetecken om sjukdomen, om hur den sprids mer exakt och om en minskning av smittkoppsvaccinering inverkat på spridningen.

— För närvarande är vi inte oroade över att detta ska bli en pandemi.

Rättad: Tidigare förekom en felaktig uppgift om vilken minskad vaccinering som eventuellt kan ha påverkat smittspridningen.

TT
Senaste nytt

USA:s HD aviserar beslut i Trumpmål

Mordförsök i Södertälje

En man i 20-årsåldern fördes under tidiga söndagskvällen till sjukhus i ambulans efter att ha blivit stucken med ett vasst föremål i centrala Södertälje. Mannen hittades utomhus.

Minst 12 döda när fängelse stormades

1 timme sedan
Minst tolv människor dödades då väpnade gäng stormade det största fängelset i Haitis huvudstad Port-au-Prince i lördags. Många av de uppemot 4 000 intagna tros ha tagit sig ut.

Kung Harald är hemma i Norge

3 timmar sedan
Norges kung Harald har landat i Oslo.

Spaghetti och godis i USA:s nödpaket

igår 22:00
USA släppte ned 38 000 mål mat till Gaza i lördags. Nu avslöjar Jerusalem Post vad hjälpen bestod av.

Kvinna hittad död – man misstänkt för mord

igår 21:18
En äldre kvinna hittades död av ambulanspersonal i en bostad i Jönköping på söndagseftermiddagen. Polisen gör bedömningen att hon kan ha utsatts för brott och utreder händelsen som mord.