Farlig kombination: insjukna i jordnötsallergi under en lång flygresa - något som hände 14-åriga Poppy.
Farlig kombination: insjukna i jordnötsallergi under en lång flygresa - något som hände 14-åriga Poppy. - Foto: Pexels & Junge, Heiko / TT

Poppy, 14, nära att dö på flygplanet – man vägrade sluta äta jordnötter

En nära döden-upplevelse utspelade sig i luftrummet när 14-åriga Poppy med nötallergi drabbades av anafylaxi – när en passagerare vägrade sluta äta jordnötter.


Skräck i luften utspelade sig när en tonårsflicka drabbades av kraftig jordnötsallergi. Händelsen utspelade sig när en medresenär på en flyghöjd om 30 000 fot ovanför marken, ombord på British Airways, öppnade ett paket jordnötter. Ett mellanmål som kunde slutat med dödlig utgång.

Vid allergisk chock kan det handla om minuter innan det är illa ute. Och för 14-åriga Poppy som reste tillsammans med sin mamma Joanna Jones, 39, från Antigua i Karibien till London, rörde sig tidsspannet om en åtta timmar lång mardrömsresa, rapporterar Daily Mail.

Kunde ha slutat med döden – på grund av en passagerare

– Det var en mardröm för oss alla och jag trodde verkligen att hon skulle dö. Det var riktigt, riktigt skrämmande och allt berodde på en passagerare som fortsatte äta sina nötter trots tillsägelser från besättningen, säger Joanna Jones, till Daily Mail.

Vid boardingen i Antigua bad besättningen alla passagerare att inte äta jordnötter, på grund av Poppys allergi. Trots detta valde en man sedermera under resan, tio rader framför Poppy, avsiktligt äta nötter. Utan någon tillgänglighet till nya säten för Poppy och hennes mamma, bad besättningen mannen att sluta äta nötter, varpå han ignorerade förfrågningarna och fortsatte.

Mannen vägrade sluta äta jordnötter och satte 14-åringens liv i fara

När flyget var över Atlanten fick Poppy anafylaxi och räddades av sin mamma som gav henne två medhavda Epipen sprutor, ett livräddande läkemedlet som ges när någon drabbas av allvarlig allergisk reaktion. Desperat kabinpersonal vädjade om “läkare ombord” och en sjuksköterska hjälpte till att stabilisera Poppy med en syrgasmask.

Piloten deklarerade en medicinsk nödsituation, och vid ett tillfälle övervägde piloten nödlandning. Till slut bestämde han sig för att fortsätta till flygplatsen Gatwick.

På mark igen, kördes Poppy direkt till sjukhuset där hon tillbringade resten av dagen tills hon var frisk nog att skrivas ut.

"Det var en hemsk upplevelse"

– Det var en hemsk upplevelse och allt hade kunnat undvikas om mannen lyssnat på instruktionerna och inte ätit nötter, säger Joanna Jones.

Till Daily Mail kommenterar hon även att flygbolagen bör göra mer åtgärder och göra det olagligt för resenärer att äta nötter ombord. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!