Frankrikes president Emmanuel Macron och premiärminister Élisabeth Borne i lördags.
Frankrikes president Emmanuel Macron och premiärminister Élisabeth Borne i lördags. - Foto: TT

Så ser Macrons möjligheter ut efter valfiaskot

Parlamentsvalet gick inte Emmanuel Macrons väg. Nu måste den franske presidenten hitta stöd från andra partier för att kunna få igenom sina planerade reformer. Oavsett om Macron går till vänster eller till höger så behöver allianserna splittras upp, säger statsvetaren Marie Demker.


Emmanuel Macrons koalition vann inte tillräckligt många platser i nationalförsamlingen för att få egen majoritet. Nu behöver han drygt 40 till för att kunna driva igenom sin politik de närmaste åren.

Det innebär att överenskommelser måste till med andra partier. Republikanerna, som vann drygt 60 mandat, ses av många som ett naturligt första val för Macron.

Från partiet kommer dock motstridiga uttalanden. Partiledaren Christian Jacob sade på valdagens kväll att partiet avser att stanna i opposition. Tidigare republikanske ministern Jean-François Copé hävdade däremot att en regeringspakt mellan Macrons allians Tillsammans (Ensemble) och Republikanerna kommer att vara avgörande för att stoppa höger- och vänsterflankens framfart.

Skadeskjutna republikaner

Just splittringen inom Republikanerna kan göra att det finns visst stöd att hämta där, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

— Republikanerna är lite skadskjutna efter presidentvalet, och franska partier är inte lika sammanhållna som svenska partier är. Det finns inte alls samma partipiska, de är mer lösa i allianserna.

Republikanerna är sedan länge en sammanslutning av en konservativ ådra och en annan del av mer klassiskt liberalt snitt. Det innebär att delar av Republikanerna skulle kunna komma överens med Macron utan att hela partiet är på banan.

— Nu när situationen är sådan att Macron behöver stöd är det väldigt sannolikt att de här konstellationerna vaknar till igen och att de här sprickorna syns, säger Marie Demker.

Eftergifter

Dagen efter valet är läget osäkert och mycket kan fortfarande påverka hur allianserna ser ut till slut. För att hitta en lösning krävs konstruktivitet både från Macrons allians och från andra partier.

— Min gissning i dag är att det blir en lutning åt de mer moderata och liberala delarna av Republikanerna, och kanske lite av de gröna på vänstersidan. Men att han skulle kunna hitta ett samarbete med hela vänsterkoalitionen bedömer jag som helt utsiktslöst.

Alla partier vill ha inflytande, men inte till vilket pris som helst, och vilka eftergifter Macron kan tänkas göra är svårt att sia om så tidigt.

— Jag tror inte att han är beredd att kompromissa om pensionsåldern, det har blivit en symbolfråga. Men jag tror att han är beredd att kompromissa om andra saker, om skatter och fördelning och energipolitik och energiskatter, säger Marie Demker.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.