Måndag 27 Jun
Stockholm

Över 150 ukrainska landmärken förstörda

Världsarvet Sofiakatedralen i Kiev har hittills inte skadats i kriget. Arkivbild.
Världsarvet Sofiakatedralen i Kiev har hittills inte skadats i kriget. Arkivbild. Foto: TT

Över 150 kulturella och historiska platser har helt eller delvis förstörts i Ukraina sedan Ryssland invaderade.Bland annat handlar det om museer, monument, bibliotek och religiösa byggnader, enligt FN-organet Unesco.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

"Dessa upprepade attacker mot ukrainska kulturella platser måste upphöra. Kulturellt arv, i alla sina former, bör inte vara mål under några omständigheter", säger Unescochefen Audrey Azoulay i ett uttalande.

Unesco har hjälpt ukrainska myndigheter att märka viktiga byggnader med den blå sköld som indikerar att de är skyddade enligt Haagkonventionen för skydd av kulturegendom i händelse av väpnade konflikter.

Både Ryssland och Ukraina har skrivit under konventionen men många platser har ändå förstörts de senaste månaderna, de flesta i regionerna Charkiv och Donetsk, men även nära huvudstaden Kiev.

De sju världsarven i Ukraina, bland annat Sofiakatedralen i Kiev och Petjerskaklostret i huvudstaden, är hittills inte skadade, enligt Unesco.

Ukraina har krävt att Ryssland ska uteslutas från Unesco. FN-organet har sagt att ryska soldater eller andra företrädare som är skyldiga till att medvetet ha förstört världsarv i Ukraina kan åtalas enligt internationell rätt.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.