Hundratusentals somalier har tvingats lämna sina hem på grund av den svåra torkan. På bilden syns kvinnor i ett läger för internflyktingar som fyller på sina vattendunkar tidigare i juni.
Hundratusentals somalier har tvingats lämna sina hem på grund av den svåra torkan. På bilden syns kvinnor i ett läger för internflyktingar som fyller på sina vattendunkar tidigare i juni. - Foto: TT

Varnar för svältkatastrof i Somalia

Världen "går i sömnen" mot en ny svältkatastrof som "vi lovade aldrig skulle hända igen" i Somalia, varnar Rädda Barnen.


Hjälporganisationer i landet larmar om en akut brist på ekonomiskt stöd för att hjälpa de 7,1 miljoner somalier som kämpar mot hungern – över hälften av landets befolkning. Över 200 000 somalier lever på gränsen till svält, enligt de senaste siffrorna från FN.

Organisationerna har bett om 1,46 miljarder dollar, motsvarande ungefär 14,8 miljarder kronor, i stöd, men donationerna hittills täcker endast en tredjedel av den summan.

"Svälten hotar i Somalia och kliniker för att hjälpa undernärda barn går på knäna. Barn dör och vi är indragna i en kamp mot klockan för att stoppa det", säger Rädda Barnens Somaliachef Mohamud Mohamed Hassan i ett uttalande.

Östra Afrika har drabbats av den värsta torkan på 40 år. Vissa hjälporganisationer varnar för att hungersnöden kan bli värre än den 2010 då 260 000 människor – hälften av dem små barn – dog.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.