Tyskland upphäver en föråldrad abortlag från 1933. Arkivbild.
Tyskland upphäver en föråldrad abortlag från 1933. Arkivbild. - Foto: TT

Tyskland upphäver abortlag från nazisttiden

Fram tills nyligen var det förbjudet att göra reklam för abort i Tyskland – på grund av en lag från nazisttiden.Nu, efter nästan 90 år, upphävs lagen.


Det tyska parlamentet har enats om att upphäva en abortlag som antogs 1933, strax efter att Adolf Hitler kommit till makten.

— Det är hög tid, sade justitieminister Marco Bushmann när beslutet fattades i parlamentet.

Lagen begränsar den information som läkare och kliniker kan ge om aborter. Den mest kontroversiella paragrafen förbjuder läkare från att göra "reklam" för abort.

Brottet kan ge upp till två års fängelsestraff eller böter.

Tillämpades tills nyligen

Bushmann säger att det är absurt och omodernt att läkare inte är tillåtna att dela med sig all information om abort, samtidigt som "alla troll och konspirationsteoretiker" är fria att sprida sina idéer om vad det innebär att avbryta graviditeter.

Lagen tillämpades tills nyligen. Läkare blev dömda för att på internet ha erbjudit information om att avbryta graviditeter. I vissa fall erbjöd sajterna ett enkelt uttalande om att gynekologen utför aborter, utan ytterligare detaljer.

2018 dömdes gynekologen Kristina Hänel till drygt 6 000 euro i böter för att ha publicerat information om tjänster kring abort på sin hemsida. Domen sparkade igång en mediestorm och hon blev ansiktet utåt för att avskaffa lagen.

Abort tabubelagt

Bakom de flesta rättsliga klagomålen som riktats mot läkare ligger antiabortaktivister som organiserar sig på internet. En av dem dömdes nyligen för att har jämfört abort med Förintelsen.

Aktivisternas påtryckningar har lett till att många läkare tagit bort all relevant information från sina webbplatser. Många gynekologer uppger att abort fortfarande är tabubelagt i Tyskland, speciellt i det katolska Bayern.

Den styrande koalitionen Socialdemokraterna, De gröna och liberala FDP avtalade om att upphäva den föråldrade abortlagen då de tillträdde.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.