Tyskland upphäver en föråldrad abortlag från 1933. Arkivbild.
Tyskland upphäver en föråldrad abortlag från 1933. Arkivbild. - Foto: TT

Tyskland upphäver abortlag från nazisttiden

Fram tills nyligen var det förbjudet att göra reklam för abort i Tyskland – på grund av en lag från nazisttiden.Nu, efter nästan 90 år, upphävs lagen.


Det tyska parlamentet har enats om att upphäva en abortlag som antogs 1933, strax efter att Adolf Hitler kommit till makten.

— Det är hög tid, sade justitieminister Marco Bushmann när beslutet fattades i parlamentet.

Lagen begränsar den information som läkare och kliniker kan ge om aborter. Den mest kontroversiella paragrafen förbjuder läkare från att göra "reklam" för abort.

Brottet kan ge upp till två års fängelsestraff eller böter.

Tillämpades tills nyligen

Bushmann säger att det är absurt och omodernt att läkare inte är tillåtna att dela med sig all information om abort, samtidigt som "alla troll och konspirationsteoretiker" är fria att sprida sina idéer om vad det innebär att avbryta graviditeter.

Lagen tillämpades tills nyligen. Läkare blev dömda för att på internet ha erbjudit information om att avbryta graviditeter. I vissa fall erbjöd sajterna ett enkelt uttalande om att gynekologen utför aborter, utan ytterligare detaljer.

2018 dömdes gynekologen Kristina Hänel till drygt 6 000 euro i böter för att ha publicerat information om tjänster kring abort på sin hemsida. Domen sparkade igång en mediestorm och hon blev ansiktet utåt för att avskaffa lagen.

Abort tabubelagt

Bakom de flesta rättsliga klagomålen som riktats mot läkare ligger antiabortaktivister som organiserar sig på internet. En av dem dömdes nyligen för att har jämfört abort med Förintelsen.

Aktivisternas påtryckningar har lett till att många läkare tagit bort all relevant information från sina webbplatser. Många gynekologer uppger att abort fortfarande är tabubelagt i Tyskland, speciellt i det katolska Bayern.

Den styrande koalitionen Socialdemokraterna, De gröna och liberala FDP avtalade om att upphäva den föråldrade abortlagen då de tillträdde.

TT
Senaste nytt

Kasinon tvingas stänga – onlinespel tar kunder

Ukraina: Befälhavare offer i attacken på Krim

Flera högt uppsatta befälhavare inom ryska flottan dödades eller skadades i attacken i Sevastopol på Krim, hävdar Ukraina. Sammanlagt dödades tiotals människor, enligt uppgifterna som inte har bekräftats från oberoende håll.

Allsvenska ledarstaben 2023: Han tjänar mest i IFK Göteborg

Nyheter24 har tittat närmare på hur lönelistan i allsvenska storklubben IFK Göteborgs ledarstab ser ut. Genom att se på sex personers årsinkomst har vi kunnat ta reda på vem som egentligen tjänar mest.

Kristinehamn: Polisen rapporterar om arbetsplatsolycka

1 timme sedan
"En man har råkat ut för en arbetsplatsolycka", skriver polisen på sin hemsida.

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

1 timme sedan
Minst fem människor har omkommit och över 100 har förts till sjukhus efter en brand följd av explosioner vid en golfbollsfabrik i södra Taiwan. Tre av dem som har bekräftats döda var enligt myndigheterna brandmän. Sökarbetet fortsätter efter flera personer som saknas.

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

1 timme sedan
Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.