Flera skjutna i centrala Oslo vid en gaybar.
Flera skjutna i centrala Oslo vid en gaybar. - Foto: Jarvard Parsa / NTB / TT

Flera döda efter skjutning på nattklubb i Oslo

Två personer har dödats i en skottlossning vid en bar i centrala Oslo.Ytterligare ett 20-tal personer har skadats, varav flera allvarligt, säger norska poliser. En man har gripits.


Larmet kom strax efter klockan 01 på natten mot lördagen.

— Vi fick flera samtal om att skott avlossats vid 01.14, säger Tore Barstad vid Oslopolisen på en pressträff.

Bara minuter senare kunde polisen gripa den misstänkte. Tore Barstad vill inte lämna några närmare kommentarer om mannen, men säger att man inte fått några indikationer på att fler skyttar var inblandade.

— Det finns många vittnesuppgifter om vad som hänt, en del motsägelsefulla, så vi har fokuserat på att utreda om det är en eller flera gärningsmän. Vi är så säkra som vi för närvarande kan vara på att det rör sig om en gärningsman.

Dådet utreds i nuläget inte som en terrorhändelse, men detta kan komma att ändras senare, enligt polisen.

Två skjutvapen har beslagtagits. Personer som var på plats i närheten säger till VG att människor sprang från platsen i panik och enligt vittnesuppgifter ska ett stort antal skott ha avlossats.

Gick upp i stabsläge — 19 personer skjutna

Oslos universitetssjukhus gick under natten upp i stabsläge med anledning av händelsen. Vid tretiden återgick de dock till normalt läge igen. Totalt har minst 19 personer fått vård för skador och minst åtta av dem har förts till sjukhus, varav flera är skottskadade.

Polisens insatsledare Tore Barstad vid en pressträff efter dådet. Foto: NTB / TT Nyhetsbyrå

Polisen har en omfattande insats på plats i Oslo.

— Vi har stärkt upp bemanningen och tagit höjd för ytterligare incidenter, säger Tore Barstad.

Utöver detta genomför man tekniska undersökningar, förhör vittnen och genomför husrannsakningar på flera adresser i Oslo.

En av adresserna som genomsöks är den misstänkte gärningsmannens bostad.

— Vi har tekniker där som gör undersökningar, säger Roger Hjertø vid Oslopolisen, till NTB.

Man håller också på att samla in material från övervakningskameror.

Polisen klassade till en början skjutningen som en så kallad plivo-händelse, vilket innebär pågående dödligt våld. Ett stort område runt brottsplatsen har spärrats av och ögonvittnen ombads kort efter händelsen att samlas på ett närliggande hotell.

Årligt Pride-firande i Oslo

Under veckan har det veckolånga pride-firandet pågått i Oslo, på lördagen är den årliga prideparaden planerad. Puben där skjutningen ägde rum är en populär gaybar, men polisen vill inte säga huruvida man bedömer att detta skulle kunna ha fungerat som motiv.

— Polisen i Oslo kommer att göra en genomgång om hur vi ska göra i förhållande till pride-arrangemanget och om den här händelsen har någon betydelse för det. Vi kommer att återkomma till det under morgonen, säger Tore Barstad.

Pride-arrangörens presschef Rohan Sandemo Fernando uppger för VG att organisationen har tillsatt krispersonal efter nattens händelse.

"Vi står alla tillsammans med er i det här" 

 Norges statsminister Jonas Gahr Støre kallar i ett inlägg på Facebook dådet för "grymt" och "djupt omskakande". "Mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Vi vet ännu inte vad som låg bakom den här förfärliga handlingen, men till alla hbtq-personer som nu är rädda och har sorg, vill säga att vi står alla tillsammans med er i det här", skriver han. 

Landets justitieminister Emilie Enger Mehl säger till VG att hon får löpande uppdateringar från polisen om dådet. 

— Det här är en mycket allvarlig händelse som skakar om oss alla. Mina tankar går till de döda och skadade och alla som berörs. Norge är ett samhälle som bygger på att man känner tillit till varandra och där alla ska känna sig trygga när man är ute en lördagskväll. Polisen har gripit en misstänkt gärningsperson och jobbar nu med att klarlägga de faktiska omständigheterna, säger hon till VG.

Poliser på plats vid brottsplatsen i Oslo efter det att två personer skjutits ihjäl.Foto: NTB /TT
TT
/
/
Senaste nytt

WHO uppmanas av Israel att tömma Gazaförråd

Spotify lyfte på Wall Street efter sparbesked

1 timme sedan
De ledande indexen på Wall Street stängde med röda siffror på måndagen. Spotifys aktie bröt mot den övergripande riktningen och steg kraftigt efter beskedet om ett nytt sparpaket.

De värsta lösenorden du kan ha 2023 – hackarna knäcker dem på 1 sekund

1 timme sedan
Här är en lista med de tio vanligaste lösenorden 2023. Dessa lösenord tar mindre än en sekund för hackarna att lista ut.

Misstänkt mordförsök på tåg i Nässjö – man i 25-årsåldern gripen

1 timme sedan
En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för försök till mord och brott mot knivlagen ombord på ett tåg i Nässjö, skriver polisen på sin sajt.

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

2 timmar sedan
Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.

Uppgifter: Brittisk kärnkraftsanläggning hackad

2 timmar sedan
Hackergrupper med ryska och kinesiska kopplingar har gjort intrång i den brittiska kärnkraftsanläggningen Sellafields it-system.