Danmarks kronprins Frederik och hans hustru, prinsessan Mary, i nederländska Haag förra veckan.
Danmarks kronprins Frederik och hans hustru, prinsessan Mary, i nederländska Haag förra veckan. - Foto: TT

Danska kronprinsbarn tas ur prestigeskola

Anklagelserna om utbredd mobbning, sexuella övergrepp och våld på internatskolan Herlufsholm blev för mycket för det danska kronprinsparet Frederik och Mary.Deras två äldsta barn kommer inte att vara på plats på skolan när höstterminen börjar.


Fakta: Herlufsholm

Internatskolan Herlufsholm bildades den 23 maj 1565, då som en skola "för adliga och ärliga mäns barn". Den är därmed Danmarks äldsta internatskola.

Först 1966 fick flickor studera på skolan, men bara som dagelever. Inte förrän 1985 tilläts flickor också bli internatelever.

I dag går elever från årskurs 6 och uppåt, inklusive gymnasiet, på skolan.

Källa: DR

"Vi är djupt skakade över de vittnesmål som har kommit fram om Herlufsholm den senaste tiden. Vi har också varit tydliga med att vi som föräldrar till barn på skolan väntar oss att skolan gör vad som krävs för att rätta till de oacceptabla förhållandena."

Det skriver kronprins Frederik och kronprinsessan Mary i ett uttalande på danska hovets hemsida där de säger att den bild som målats upp av prestigeskolan gör att de söker nya skolor för sina barn.

Avslöjande reportage

Beskedet är den senaste utvecklingen i den följetong om Herlufsholm som fängslat Danmark de senaste veckorna.

Ett grävande reportage i danska TV2 i början av maj ändrade bilden av skolan, en av Danmarks mest prestigefulla. Då avslöjade tidigare elever att det förekommer mobbning, sexuella kränkningar och våld på internatskolan utanför Næstved på Själland.

I en rapport förra veckan från myndigheten Styrelsen for undervisning og kvalitet fick skolan hård kritik för att "inte ha levt upp till sitt ansvar för elevernas välmående".

"Extrem press"

Det ledde till att skolans hela styrelse avgick, och på söndagen meddelades så att prins Christian och prinsessan Isabella inte kommer att dyka upp vid höstens upprop. Den 16-årige prinsen går sedan tidigare på skolans gymnasium och hans ett år yngre syster Isabella skulle ha börjat nionde klass där i höst.

Kronprinsparet hoppas i stället "att skolan nu får större ro att genomföra nödvändiga förändringar och lyckas skapa en kultur där alla kan trivas och känna sig trygga".

— De (Frederik och Mary) har varit utsatta för extrem press från allmänheten, på ett sätt de aldrig tidigare varit. Det har varit exceptionellt svårt för danskarna att förstå varför prins Christian och prinsessan Isabella skulle gå på en skola så belastad med mobbning, våld och övergrepp, säger hovreportern Jacob Heinel Jensen till DR.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!