Vladimir Putin förärar den rysk-ortodoxe patriarken med en bukett. Kirill vill att ryssar visar en helt enad front bakom Putins krigslinje. Arkivbild.
Vladimir Putin förärar den rysk-ortodoxe patriarken med en bukett. Kirill vill att ryssar visar en helt enad front bakom Putins krigslinje. Arkivbild. - Foto: TT

Ryske patriarken: Vår väg är den enda rätta

Den rysk-ortodoxa kyrkans högsta ledare, patriarken Kirill, manar den ryska befolkningen till sammanhållning bakom Kremls linje.


Alla former av meningsskiljaktigheter inom landet bör läggas åt sidan, säger han i ett framträdande i Gelendzjik vid Svarta havet, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

— Allt som sker nu sker på det rätta sättet, även om det inte är enkelt. . . Och allt detta kräver en väldigt stark sammanhållning och förstärkning av alla vårt folks styrkor, säger den ständigt Kreml-lojale patriarken.

— Ryssland, med sin tro, med sin livsfilosofi om man så vill, med sin fullständiga anständighet, utgör en utmaning för mycket av den mäktiga delen av världen, där folk följer andra lagar.

75-årige patriark Kirill, som egentligen heter Vladimir Gundjajev, har högljutt uttryckt sitt stöd för Rysslands krigföring i Ukraina, som han också beskrivit som en kamp av "metafysisk betydelse".

Han var nära att beläggas med sanktioner av EU, men undslapp detta då Ungern lade in sitt veto för det.

När EU:s utrikeschef Josep Borrell sammanfattar den senaste tidens arbete på sin blogg beklagar han att sanktionspaketet "urvattnades" i sista stund, "trots det faktum att (patriark Kirills) närvaro på listan inte ifrågasattes under ministerrådets diskussioner och trots hans väldokumenterade historik som en fast anhängare till Putins krig".

TT
Senaste nytt

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

1 timme sedan

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

1 timme sedan
En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

1 timme sedan
Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

2 timmar sedan
Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Över 30 döda efter explosion på bränsledepå i Benin

2 timmar sedan
Minst 34 människor har dödats i Benin i samband med att en olaglig bränsledepå exploderat i landets södra del, nära gränsen mot Nigeria.

Duda: Spannmålstvisten är liten

2 timmar sedan
Polens president Andrzej Duda beskriver tvisten om ukrainsk spannmålsimport till Polen som liten, rapporterar polska nyhetsbyrån PAP. Enligt presidenten kommer det inte att allvarligt skada bilaterala relationer.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.