Rättegångsteckning föreställandes Ghislaine Maxwell. Arkivbild.
Rättegångsteckning föreställandes Ghislaine Maxwell. Arkivbild. - Foto: TT

Ghislaine Maxwell dömd till 20 års fängelse

Det forna brittiska societetslejonet Ghislaine Maxwell döms till 20 års fängelse för att ha hjälpt miljardären Jeffrey Epstein att sexuellt utnyttja flickor.


Ghislaine Maxwell dömdes i december för att ha rekryterat och förberett flickor för att utnyttjas sexuellt av Jeffrey Epstein. Under tisdagen meddelade den federala domstolen i New York straffet som blev 20 års fängelse.

Maxwell döms dessutom att betala 750 000 dollar i böter.

Genom att erbjuda rikedomar och kontakter med andra mäktiga personer anklagades Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein, som tog sitt liv i häktet 2019 innan han kunnat prövas i rätten, för sammanlagt hundratals sexualförbrytelser.

"Otvetydigt budskap"

Epstein ska ha begått övergreppen, men Maxwell beskrivs som den som gjorde det möjligt genom att tillhandahålla honom unga flickor.

Domaren Alison Nathan sade att "ett mycket märkbart straff är nödvändigt" och att hon vill ge ett "otvetydigt budskap" om att dylika brott straffas.

— De samarbetade kring brotten och de förgrep sig på de här barnen tillsammans, sade hon.

Alison Nathan kallade Maxwell en person som var "likgiltig inför andra människors lidande".

Yrkat på 55 år

Åklagare hade yrkat på att Maxwell ska avtjäna mellan 30 och 55 år i fängelse. Domaren sänkte dock straffspannet till knappt hälften.

Maxwells försvar hade hoppats på fem år.

Ghislaine Maxwell själv nekar till att ha förgripit sig på någon och hävdar att hon blivit manipulerad och kontrollerad av Epstein.

När Maxwell fick möjligheten att yttra sig sade hon att hon hoppades att hennes dom och "ovanliga frihetsberövande" skulle innebära någon form av avslut för det inträffade.

Rättegången i New York har rönt stor uppmärksamhet.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kinesiska miljonstäder sjunker

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.

Man togs på Arlanda med väska full med pengar

En man i 30-årsåldern har tagits på Arlanda med en väska full med pengar. Polisen utreder händelsen som penningtvättsbrott.

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

I natt attackerades Iran av israeliska drönare, enligt israeliska och amerikanska medier. Källor beskriver det som ett anfall i liten skala riktat mot atomteknikcentret Isfahan. Uppgifterna är mycket allvarliga och oroande. Det är viktigt att undvika en eskalering, säger utrikesminister Tobias Billström.

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.