En teater i staden Mariupol ödelades i ett bombanfall den 16 mars.
En teater i staden Mariupol ödelades i ett bombanfall den 16 mars. - Foto: TT

Amnesty: Bombning av teater var krigsbrott

Bombningen av en teater i ukrainska hamnstaden Mariupol i mars var ett krigsbrott, enligt Amnesty International.Hittills har vi pratat om ett möjligt krigsbrott. Nu kan vi tydligt slå fast att det var ett, säger Oksana Pokaltjuk vid organisationen.Men troligtvis dödades färre än vad som tidigare befarats.


Det ryska ordet för "barn" hade skrivits med stora bokstäver på marken utanför teatern, dit hundratals civila hade sökt sig för att komma undan de hårda striderna i staden.

Trots det ödelades teatern i ett bombanfall den 16 mars.

Efter att ha pratat med överlevande och vittnen, samt granskat fotografier, filmer och satellitbilder drar Amensty International slutsatsen i en ny rapport att "attacken nästan säkert utfördes av ett ryskt stridsflygplan som släppte två bomber om 500 kilo vardera som slog ner nära varandra och detonerade samtidigt".

Amnesty bedömer i sin utredning att Ryssland av allt att döma avsiktligen bombade teatern. "Detta gör attacken till ett krigsbrott," skriver organisationen.

— I Mariupol fanns det så många militära mål. De valde helt klart det civila målet, säger Oksana Pokaltjuk, som leder Amnestys avdelning i Ukraina, till AFP.

Minst 12 döda

Hur många som faktiskt befann sig i byggnaden när bomberna föll och hur många som dog är dock inte klarlagt.

Baserat på vittnesskildringar och officiella rapporter säger Amnesty att minst tolv människor dödades i attacken, men också att många dödsfall än så länge har förblivit oregistrerade. Den troliga dödssiffran bedöms dock vara lägre än vad som först befarades. Mariupols lokala myndigheter uppskattade inledningsvis antalet döda till 300, medan en utredning av nyhetsbyrån AP kom fram till att antalet offer kunde vara upp mot 600.

— Det är goda nyheter att färre människor dödades, men det förändrar inte något. Det är fortfarande ett tydligt krigsbrott, säger Oksana Pokaltjuk.

"Måste ställas till svars"

Amnesty kräver att de ansvariga ställs inför rätta.

"Internationella brottmålsdomstolen, och alla andra med jurisdiktion över brott utförda under denna konflikt, måste utreda attacken. Alla ansvariga måste ställas till svars för att ha orsakat sådan död och förödelse", säger Agnès Callamard, generalsekreterare för Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Efter nästan tre månader av hårda strider tvingades Ukraina ge upp Mariupol i slutet av maj och staden kontrolleras numera av Ryssland.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.