Belgiske Michael Donatangelo, åklagare, blir intervjuad i samband med rättegången i norra Frankrike.
Belgiske Michael Donatangelo, åklagare, blir intervjuad i samband med rättegången i norra Frankrike. - Foto: TT

Serievåldtäktsman gäckade polis i 30 år

En fransk serievåldtäktsman som i 30 års tid spred skräck vid gränsen mellan Frankrike och Belgien dömdes under fredagen till 20 års fängelse.Den nu 61-årige mannen döms för 17 våldtäkter, 12 våldtäktsförsök och 27 fall av misshandel på båda sidorna om gränsen.


Mannen har kallats för "Våldtäktsmannen vid Sambre" efter floden som rinner längs gränsen mot Belgien.

Han har erkänt runt 40 av de 56 olika fall av våldtäkt och misshandel som han nu har dömts för, och skyller brotten på "tvångstankar" han inte kunde kontrollera.

Brotten skedde mellan 1988 och 2018 och offren var i åldrarna 13–48 år. Nästan alla våldtäkter inträffade på ensliga vägar under tidiga vintermorgnar.

Mannen beskrivs som en tidigare respekterad person i lokalsamhället, som tränade ett lokalt fotbollslag vid sidan av sitt jobb som vaktmästare.

Målsägarbiträdet Fanny Bruyerre, som representerade nio av brottsoffren, sade innan domen förkunnades att "lagen inte räcker till" och att maxstraffet på 20 år "är så lite" för de "56 liv han förstörde".

Många av brottsoffren valde att inte gå på rättegången och flera sade att de antingen inte blev trodda eller behandlades illa när de anmälde brotten. Utredare tror att det finns offer som inte har vågat träda fram.

Utredningen sträcker sig tillbaka till 1996, då polisen fann dna vid en av brottsplatserna, men inte fick några träffar i sina databaser. 2018 fångades mannens bil på en övervakningskamera i samband med ett övergrepp i Belgien, varefter polisen kunde identifiera honom.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu finns stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier kan komma att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer innan förlaget är klart, men säger att det behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

1 timme sedan
Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.