Ned Price, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet. Arkivbild.
Ned Price, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet. Arkivbild. - Foto: TT

USA: Reporter troligen dödad av israelisk kula

Skottet som dödade en palestinsk-amerikansk journalist under en israelisk räd på Västbanken avfyrades "troligtvis" från israeliskt håll, men utan avsikt att döda, säger USA:s utrikesdepartement efter en ny analys.Från palestinskt håll tillbakavisas slutsatsen.


I lördags meddelade Palestinska myndigheten att kulan som den 11 maj dödade Al Jazeeras mångåriga reporter Shireen Abu Akleh hade lämnats över till amerikanska kriminaltekniska experter. Israeliska armén (IDF) uppger på måndagseftermiddagen att utredningen genomförts i Israel.

Amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price säger i ett uttalande att man från USA:s håll har studerat både israeliska och palestinska utredningar av händelsen. Departementet har kommit fram till att skottet troligen avfyrades från den israeliska arméns position, men att det "inte finns någon anledning" att tro att Abu Akleh dödades avsiktligt.

"Tragiska omständigheter"

I stället ska det röra sig om "ett resultat av tragiska omständigheter" under den israeliska räden, enligt uttalandet från Ned Price.

Han säger vidare att kulan är för grovt skadad för att "experter på ballistik ska kunna dra några tydliga slutsatser" om vem som avfyrade skottet.

Enligt israeliska armén var det israeliska experter som genomförde utredningen i ett laboratorium i Israel. Representanter från USA "var närvarande under hela processen", säger armén i ett uttalande.

"Mörkar sanningen"

Hussein al-Sheikh, högt uppsatt representant för Palestinska myndigheten, skriver på Twitter att man inte kommer att "tillåta försök att mörka sanningen" och att den israeliska regeringen "bär ansvaret" för Shireen Abu Aklehs död.

Abu Aklehs familj säger i ett uttalande att man är "skeptisk" till att undersökningen med säkerhet inte skulle kunna visa varifrån kulan avlossades.

FN:s människorättsorgan OHCHR har tidigare, efter att ha genomfört en egen utredning, lagt skulden för 51-åriga Shireen Abu Aklehs död på den israeliska armén – som i sin tur sagt att det är "omöjligt att fastställa" varifrån skottet kom och att det lika gärna kunde ha avlossats av palestinier i området.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.