I fem dagar har människor sittstrejkat i Sudans huvudstad Khartum, mot militärjuntan. Arkivbild.
I fem dagar har människor sittstrejkat i Sudans huvudstad Khartum, mot militärjuntan. Arkivbild. - Foto: TT

Sudans militärjunta uppger steg tillbaka

Sudans militärjunta drar sig ur de FN-ledda samtalen som syftar till att bryta det politiska dödläget, uppger arméchefen och kuppledaren Abdel Fattah al-Burhan.


Han säger att militären inte kommer att delta i samtalen för att "ge utrymme åt politiska och revolutionära styrkor samt andra falanger" att bilda en civil regering. Beskedet kommer efter en fem dagar lång sittstrejk i huvudstaden Khartum.

Vidare säger al-Burhan att militären "inte kommer att stå i vägen" för en demokratisk övergång.

Det var i oktober i fjol som den sudanesiska militären avsatte den civila regeringen och tog makten i det nordafrikanska. Sedan dess har våldsamma protester skakat landet och över 100 personer har mist livet i oroligheterna.

Sedan i mars har FN, Afrikanska unionen och det regionala samarbetsorganet Igad försökt lösa konflikten och den 29 maj hävde militärjuntan undantagslagarna som hade varit i kraft i landet.

Men samtalen har hittills gått på tomgång, eftersom civila grupperingar har bojkottat dem och krävt att militären ska lämna över till ett demokratiskt, civilt, styre.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.