Skärmdump från video publicerad på Tjetjeniens president Ramzan Kadyrovs Telegramkanal, 2 juli, som visar ryska styrkor med tjetjenska soldater fira i Lysytjansk.
Skärmdump från video publicerad på Tjetjeniens president Ramzan Kadyrovs Telegramkanal, 2 juli, som visar ryska styrkor med tjetjenska soldater fira i Lysytjansk. - Foto: TT

Svårt för Ryssland att avancera trots delseger

De östukrainska städerna Sievjerodonetsk och Lysytjansk har båda fallit i ryska händer.Men fastän Ryssland därmed kontrollerar hela Luhanskregionen så hopar sig problemen för anfallarna.Frågan är hur mycket kraft man har kvar på rysk sida, säger överstelöjtnanten Joakim Paasikivi.


Fakta: Donbass

Det område som brukar kallas Donbass består av regionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

I samband med att Ryssland i strid mot internationell rätt annekterade Krimhalvön i 2014 utropade ryskstödda separatister med nära band till Moskva så kallade folkrepubliker i Donetsk och Luhansk. "Folkrepublikerna" har sedan dess kontrollerat ungefär en tredjedel av länen.

Bara dagar före Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari erkände Ryssland Donetsk och Luhansk som självständiga republiker och tillkännagav en "särskild militär insats" med det påstådda syftet att skydda ryssar i enklaverna.

Efter att ha misslyckats med att inta Kiev under krigets första skede koncentrerades Rysslands krig i mitten av april till Donbass, som med sina många gruvor, industrier och fabriker är en viktig del av Ukrainas ekonomi.

Källor: Nationalencyklopedin, Landguiden.

Det sägs att regionen Donetsk är nästa fokusområde för Ryssland i Ukraina. Efter segern i Luhansk har Ryssland lagt under sig hälften av den så kallade Donbassregionen, som Ryssland haft som mål att kontrollera ända sedan kriget gick in i sin andra fas i mitten av april. Då krävs kontroll över Donetsk.

Enligt Ukrainas militär har beskjutningen av staden Slovjansk i Donetsk redan trappats upp och Serhij Hajdaj, guvernör i Luhansk, har sagt att staden troligtvis är näst på tur i det ryska anfallskriget.

— Att man har en ambition att ta Donetsk, det tror jag säkert. Men det är inte säkert att man har förmågan, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

En kvinna i staden Bachmut i Donetskregionen tittar på kratern som orsakats av en rysk raket. Bild från 1 juli.

Framgångsrik fördröjningsstrid

Anledningen till att Ryssland inte lyckats ta kontroll över Donetsk sedan invasionen inleddes den 24 februari är att det ukrainska försvaret där har varit starkt, enligt Paasikivi. Om nästa steg är att ta Donetsk så kommer det bli svårt att omgruppera styrkorna och samtidigt försvara de nyintagna områdena i Luhansk.

— Här har Ukraina, visserligen med stora egna förluster, framgångsrikt fört en fördröjningsstrid. Man har förlorat Luhansk, men tillfört ryssarna stora förluster.

Ukraina uppges ha haft stor framgång genom de nya vapensystemen som kommit in från väst. Angrepp ska bland annat ha gjorts mot ryska ammunitionsdepåer.

— Jag tror det finns möjlighet till lokala, taktiska vinster, men jag tvekar på att det finns resurser från rysk sida att göra någon större offensiv i Donetsk, säger Paasikivi.

Återerövrar syd

Samtidigt som striderna till stor del koncentrerats till öst har Ukraina lyckats gå fram i landets södra delar. Uppgifterna kring vad som sker i ryskockuperade Chersonregionen är få och deras sanningshalt svårbedömd, men Ukraina har de senaste veckorna sagt att flera framgångsrika offensiver gjorts i området.

Samtidigt pågår en motståndsrörelse inne i Cherson. Invånare rapporteras vägra samarbeta med ockupationsstyret och flera ryska tjänstemän har dödats. Flera småbyar i området har den senaste tiden återerövrats av Ukraina.

— Här finns det möjligen ett behov av att omdisponera förband från Donbass för att hindra en ukrainsk offensiv i syd. Då minskar möjligheterna för Ryssland att göra offensiva rörelser i Donetsk.

Att strida för att försena den ryska framfarten och samtidigt försöka skada rysk materiel och personal så mycket som möjligt är enligt Joakim Paasikivi den enda möjliga strategin för Ukraina, som inte har nog med kraft att stå emot de ryska artillerianfallen.

— Det är en mycket svår krigföring som medför förluster, men förhoppningsvis också på rysk sida. Man har bytt terräng mot tid och förlust för att vinna tid, utbilda egna förband och få in mer kvalificerade vapen från väst.

"Allt handlar om tid"

Snart uppges en ny kull värnpliktiga ukrainare ha genomfört sin tre månader långa utbildning. Medan Rysslands resurser, både i personal och materiel, minskar med tiden så ökar Ukraina sina. Allt handlar om tid, säger Paasikivi.

— Det, och fortsatt stöd från väst. Det största ryska hoppet är västlig splittring och minskat stöd till Ukraina därifrån. Man räknar med att det blir kallt i höst, att folk fryser och inte får tillräckligt med gas. Då blir det en påverkansfaktor.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.