Ett covidtest genomförs på en testplats i Peking.
Ett covidtest genomförs på en testplats i Peking. - Foto: TT

Nya restriktioner för tiotals miljoner i Kina

Tiotals miljoner människor tvingas återigen leva med smittskyddsrestriktioner i Kina. Detta sedan nya små covidutbrott har upptäckts.


Shanghai stängs till stora delar ned på nytt, efter att ha varit stängt i flera månader under våren.

Invånare vittnar i sociala medier om att de återigen har fått matransoner levererade hem. I helgen inleddes nya masstester av invånare i fler än hälften av stadens distrikt. Hela bostadsområden har isolerats, när det har upptäckts smittade där. För att få komma in i vissa bostadsområden och offentliga utrymmen behöver man visa upp ett negativt resultat av ett test som tagits inom 48 timmar.

Staket för dörren

Även i huvudstaden Peking genomförs nya masstester. I åtminstone ett flerfamiljshus i förorten Shunyi har myndigheterna satt upp ett metallstaket vid ingången för att ingen ska kunna gå ut.

I den centrala provinsen Anhui har det registrerats fler än 200 fall och skarpa resebegränsningar gäller i den ort där de flesta av dem finns.

Fler än 300 smittofall har också registrerats i storstaden Xian, där myndigheterna har infört "tillfälliga" åtgärder. 29 fall har upptäckts sedan i lördags. Serveringsställen håller stängt från och med natten till onsdag.

I Macao har alla verksamheter förutom stadens kasinon tvingats stänga.

Nolltolerans

Den här veckan beräknas omkring 114 miljoner människor leva under någon form av lockdown, enligt den japanska banken Nomura. Förra veckan räknade den till drygt 66 miljoner.

Kinas president Xi Jinping klargjorde förra veckan att enpartistyrets strikta nolltolerans mot covid-19 ligger fast, trots svåra ekonomiska konsekvenser och trots att Världshälsoorganisationen (WHO) har beskrivit det som en ohållbar strategi, när stora delar av världen har börjat anpassa sig till sjukdomens fortsatta spridning.

Människor med munskydd i en korsning i Peking på onsdagen.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.