Boris Johnson kommer att avgå som premiärminister, enligt uppgifter till brittiska medier.
Boris Johnson kommer att avgå som premiärminister, enligt uppgifter till brittiska medier. - Foto: Bernat Armangue/AP/TT och Frank Augstein/AP/TT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson avgår – enligt uppgifter

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att meddela sin avgång under torsdagen, enligt uppgifter till flera brittiska medier. Detta efter en stormig tid vid makten med hård kritik och massavhopp från den brittiska regeringen.


Det har stormat rejält kring Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sedan en tid tillbaka och under torsdagen erfar flera brittiska medier att den brittiske ledaren kommer att meddela sin avgång under dagen.

Uppgifterna kommer från blanda andra BBC och Sky News och gäller posten som partiordförande i Torypartiet.

Ministrar har krävt Boris Johnsons avgång

Finansminister Nadhim Zahawi – som tillsattes av Johnson i förrgår – krävde på torsdagsförmiddagen att den brittiske premiärministern avgår.

"Det här är inte hållbart och kommer bara bli värre. För dig, för partiet och främst för landet. Du måste göra det enda rätta och avgå nu", skriver Zahawi på Twitter.

Även den nyutnämnde utbildningsministern Michelle Donelan lämnar nu sin post. Bägge tillsattes av Johnson i tisdags.

I sitt avskedsbrev skriver Donelan: "Jag bad dig igår att göra det rätta för partiets och landets skull, båda är viktigare än någon person."

50 högt uppsatta politiker har avgått i protest

Några timmar tidigare lämnade Nordirlandministern Brandon Lewis regeringen. I sitt avskedsbrev skriver Lewis att han "har försvarat den här regeringen både offentligt och privat, men nu finns det ingen återvändo längre."

Under onsdagskvällen lämnade även Walesministern Simon Hart in sin avskedsansökan. Det innebär att fyra av Boris Johnsons ministrar avgått med kort varsel.

Ett femtiotal högt uppsatta politiker, parlamentsledamöter och partisekreterare har under det senaste dygnet lämnat regeringskansliet.

Och flera tidigare lojala ministrar i hans regering, bland dem inrikesminister Priti Patel, kräver nu Johnsons avgång.

Boris Johnson har hållit sig fast vid makten

Som svar på kritiken avskedade Boris Johnson under onsdagskvällen den tidigare bundsförvanten Michael Gove, tidigare bostads- och kommunminister. En nära medarbetare till Johnson kallar Grove "en orm", enligt BBC.

Att Boris Johnson sparkar Michael Gove har flera bottnar. Gove var Johnsons högra hand i brexitkampanjen och han har varit lojal med premiärministern i rollen som minister.

Men de har ett tumultartat förflutet, rapporterar BBC. När Johnson tävlade om partiledarposten i Tories 2016 stöttade Gove inledningsvis Johnson, för att sedan ändra sig och kandidera själv. I stället vann Theresa May.

Under onsdagens sedvanliga utfrågning i underhuset reste sig flera partikamrater upp i talarstolen och krävde Johnsons avgång.

– I dag ber jag honom att göra det enda värdiga: att sätta nationens intresse före sina egna, sade den konservativa ledamoten David Davis.

Men Boris Johnson insisterade på att han tänker fortsätta.

– Jobbet för en premiärminister med kolossalt mandat är att under svåra omständigheter fortsätta och det är vad jag kommer att göra, sade han till parlamentsledamöterna.

Johnsons sekreterare James Duddridge sade under onsdagen till Sky News att premiärministern var på "livligt humör".

– Han har tåga, han är beredd att kämpa vidare, sade Duddridge om Boris Johnson.

Tunga avhopp från brittiska regeringen i veckan

De första att lämna regeringen var finansminister Rishi Sunak och hälso- och socialministern Sajid Javid som under tisdagskvällen lämnade in sina avskedsansökningar.

De tunga avhoppen följer på den senaste skandalen där den högt uppsatta parlamentsledamoten Chris Pincher tvingades avgå efter anklagelser om att berusad ha tafsat på två män.

Boris Johnson överlevde "partygate"

Pincher-skandalen kommer i kölvattnet av den skandal som i brittisk press kallas "partygate", och en efterföljande misstroendeomröstning inom Boris Johnsons parti Tories.

Johnson överlevde omröstningen som hölls i början av juni, men 148 av partiets 359 parlamentsledamöter (41 procent) som röstade saknade förtroende för honom.

Det spekuleras om en ny misstroendeomröstning inom Tories. Enligt gällande partiregler kan inte Boris Johnson utsättas för en ny misstroendeomröstning på ett år. Men om en sådan trots allt är möjlig avgörs av partiets parlamentsgrupp, den så kallade 1922-kommittén.

Texten uppdateras.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!