Shinzo Abe sköts under ett tal.
Shinzo Abe sköts under ett tal. - Foto: Koji Sasahara/AP/TT och Kyodo News/AP/TT

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe skjuten under tal

Den tidigare japanske premiärministern Shinzo Abe har skjutits i samband med ett valtal i staden Nara i västra Japan. En man har gripits, bekräftar den japanska regeringen.


Fakta: Shinzo Abe

Shinzo Abe föddes i september 1954 i Japan. Han kommer från en släkt med flera generationer framträdande politiker.

Abe gjorde snabb karriär inom Liberaldemokratiska partiet (LDP) och valdes till premiärminister 2006, den yngste på posten under efterkrigstiden. Efter ungefär ett år förlorade LDP överhusvalet och Abe avgick, officiellt av hälsoskäl.

Abe återvände som premiärminister efter valet i december 2012. Han presenterade en expansiv ekonomisk politik för att stimulera den stagnerade ekonomin, ofta kallad "Abenomics".

Till en början uppnåddes önskad effekt, men 2014 gick Japan in i negativ ekonomisk tillväxt. Abe utlyste nyval för att få ett tydligt mandat för sin politik. I valet, i december 2014, fick Abe förnyat förtroende av väljarna, delvis på grund av en splittrad opposition och rekordlågt valdeltagande. Även i det av Abe utlysta nyvalet 2017 befäste han sin position.

Shinzo Abe tillkännagav i augusti 2020 att han av hälsoskäl skulle avgå. I september samma år efterträddes han som partiledare och premiärminister av Yoshihide Suga.

Fumio Kishida är landets nuvarande premiärminister.

Abe hade då suttit längre än någon annan som premiärminister i Japan.

Källa: Nationalencyklopedin

Den 67-årige Shinzo Abe talade i samband med valkampanjen inför söndagens val till överhuset i Japans parlament. Händelsen inträffade vid 11.30-tiden på fredagen.

— En man, som tros vara skytten, har frihetsberövats. Tillståndet för den tidigare premiärministern Shinzo Abe är i nuläget okänt, säger kabinettssekreteraren Hirokazu Matsuno på en pressträff, skriver AFP.

Shinzo Abe förd till sjukhus efter skjutning

Källor inom det Liberaldemokratiska partiet uppger för public service-bolaget NHK att Abe skjutits i överkroppen. Han ska ha blött och varit medvetslös. 

Enligt räddningstjänsten uppvisade han inga livstecken när han fördes i helikopter till sjukhus.

Misstänkt 41-åring gripen i Nara

Den gripne mannen är 41 år, hemmahörande i Nara och misstänkt för mordförsök. Ett skjutvapen togs från mannen i samband med att han övermannades på platsen.

NHK:s reporter på plats säger sig ha hört två skott.

Flera japanska medier rapporterar med hänvisning till vittnesuppgifter att Shinzo Abe verkar ha blivit skjuten i ryggen, eventuellt med ett hagelgevär, skriver AFP.

— Han talade när en man dök upp bakom honom, säger en kvinna till NHK.

— Efter det andra skottet, rusade folk fram och gav honom hjärt-lungräddning.

Landets nuvarande premiärminister Fumio Kishida och flera ministrar har kallats tillbaka till huvudstaden Tokyo efter att ha varit ute och kampanjat, uppger NHK. Kishida ska senare hålla ett tal.

Shinzo Abe lämnade posten som premiärminister 2020. Arkivbild.

Shinzo Abe satt länge vid makten i Japan

Shinzo Abe är den japanske premiärminister som haft ämbetet längst tid. Han satt ett år 2006 och igen mellan 2012 och 2020. Han tillkännagav i augusti 2020 att han av hälsoskäl skulle avgå.

Japan har mycket strikta vapenlagar och anses vara ett av världens säkraste länder.

Shinzo Abe flögs svårt skadad i helikopter till sjukhus.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!