En våldtagen tioårig flicka i Ohio tvingats åka till granndelstaten Indiana för att göra abort.
En våldtagen tioårig flicka i Ohio tvingats åka till granndelstaten Indiana för att göra abort. - Foto: Isabell Höjman/TT

Tioåring blev våldtagen – reste till granndelstat för abort

USA skakas av ett fall där en våldtagen tioårig flicka i Ohio tvingats åka till granndelstaten Indiana för att göra abort, sedan hårdare abortlagar införts.


Den tioåriga flickans öde har ifrågasatts bland republikaner, men polisen bekräftar händelsen och en 27-årig man har häktats för våldtäkt.

Fallet fick internationell och nationell uppmärksamhet när president Joe Biden nämnde flickan då han i fredags skrev under en presidentorder i ett försök att skydda möjligheten till abort i landet.

— Förra veckan rapporterades det om en tioårig flicka som utsatts för en våldtäkt i Ohio – tio år – och att hon tvingades resa över delstatsgränsen, till Indiana, för att försöka avsluta graviditeten, sade Biden och tillade att flickan var gravid i sjätte veckan.

— Tänk att vara den lilla flickan.

Tioåring reste till granndelstat i USA – för abort

Men sanningshalten i fallet ifrågasattes av bland annat tidningen Wall Street Journal och delstaten Ohios justitieminister och Biden kritiserades för att ha fört vidare den påstått falska historien.

I samband med att en 27-årig man häktats misstänkt för våldtäkt bekräftar dock polisen att beskrivningen av händelsen stämmer.

Polisutredaren Jeffrey Huhn vittnade under onsdagen i rätten och sade att flickan, vars identitet inte har offentliggjorts, genomgick en abort i Indianapolis den 30 juni, rapporterar Columbus Dispatch. DNA-prover som har hämtats från abortkliniken kommer att testas mot den misstänkte gärningsmannen. 27-åringen ska enligt utredarna dessutom ha erkänt våldtäkten när han greps i tisdags.

Hårdare abortlagar i USA

Tidningen Indianapolis Star var först med att rapportera om fallet, som har blivit en brännpunkt i den djupt splittrande abortfrågan i USA.

Hittills har 13 delstater i USA förbjudit eller hårt begränsat möjligheten till abort efter att Högsta domstolen i slutet av juni rev upp domen "Roe mot Wade" från 1973, som garanterade rätten till abort i USA.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!