Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 17 juli.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 17 juli. - Foto: TT

Uppgifter: Kriminella legosoldater till fronten

Ryssland har använt sig av den privata militärstyrkan Wagnergruppen för att förstärka frontlinjen i Ukraina, enligt brittiska underrättelseuppgifter.Efter stora förluster tvingas gruppen nu rekrytera kriminella och svartlistade.


"Wagner har så gott som säkert haft en central roll i den senaste tidens strider, däribland erövrandet av Popasna och Lysytjansk. Dessa strider har orsakat allvarliga förluster för gruppen", heter det på Twitter.

Rekryterar kriminella

Insatserna har gjort att Wagnergruppen har lidit stora förluster och den ska nu ha sänkt sina kriterier för rekrytering. Nu anställer gruppen enligt det brittiska försvarsdepartementet fångar och personer som tidigare varit svartlistade. De nyanställda får mycket begränsad inskolning, vilket skulle kunna påverka styrkans effektivitet i framtiden.

Den ökända legoknektstyrkan Wagner har varit inblandad i konflikter i bland annat Centralafrikanska republiken, Mali, Syrien, Libyen, Sudan och Moçambique och misstänks för krigsbrott i Mali, Libyen och Syrien. Gruppen har belagts med sanktioner från EU och Storbritannien.

Flera dödade

I regionen Donetsk har under dagen flera människor dödats i staden Toretsk när en byggnad förstörts, enligt uppgifter från den ukrainska räddningstjänsten.

"Räddningspersonal hittade och tog hand om kvarlevorna av fem döda människor totalt. Tre människor räddades från bråten och en av dem avled på sjukhus", står det i ett uttalande.

Toretsk har i vanliga fall cirka 30 000 invånare och ligger runt fem mil söder om Kramatorsk, en av de sista städerna i området som kontrolleras av Ukraina.

Avstängningar förtydligas

På söndagskvällen meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att han sparkar riksåklagaren Iryna Venediktova och säkerhetstjänstens chef Ivan Bakanov.

Anledningen ska vara att deras anställda samarbetat med Ryssland i ockuperade områden.

Andrij Smirnov, biträdande chef för presidentkansliet, förtydligade senare beskedet i ukrainska medier. Topptjänstemännen har enligt Smirnov stängts av för att förhindra eventuell påverkan under utredningen.

På måndagen har president Zelenskyj tillsatt Vasyl Malyuk, som sedan i mars varit första biträdande chef på SBU (säkerhetstjänsten), som ny tillförordnad säkerhetschef.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.