Ukrainska flyktingar möter stränga abortlagar i Polen.
Ukrainska flyktingar möter stränga abortlagar i Polen. - Foto: Unsplash/Isabell Höjman

Ukrainska flyktingar möter stränga abortlagar i Polen: "Inte liberalt"

Ukrainska flyktingar som flytt kriget möter stränga abortlagar i Polen. Samtidigt
ökar antalet våldtäktsanklagelser mot ryska soldater och flera kvinnor vågar inte anmäla, då de inte vill ses som vittnen till krigsförbrytelser och våldtäkter.


Från krigets Ukraina har det sedan krigsutbrottet inkommit flertalet vittnesmål från ukrainska kvinnor om att ryska soldater utsatt dem för våldtäkter, rapporterar Expressen med hänvisning till både Washington Post och The Times.

Enligt den icke-statliga polska organisationen för reproduktiva rättigheter, FEDERA, har ungefär 500 ukrainska kvinnor, som sökt skydd från krigets Ukraina i Polen, ringt för hjälp gällande aborter.

Men i Polen, som har en stor romersk-katolsk befolkning, är det endast lagligt att avbryta en graviditet efter en kriminell handling, det vill säga en våldtäkt, eller när den gravida kvinnans hälsa är i fara.

Kvinnor riskerar åtta år i fängelse vid abort

Även om Polen tillåter abort i våldtäktsfall vågar många av de ukrainska flyktingarna inte anmäla, då de oroar sig för att bli sedda som vittnen till krigsförbrytelser och våldtäkter. Det finns även språkliga och ekonomiska barriärer som gör det svårt för ukrainska kvinnor att söka hjälp, skriver tidningen med hänvisning till SBS News. 

– (Ukrainska flyktingar) förväntade sig inte en sådan situation, för i Ukraina finns det en mycket liberal syn på abort, säger Krystyna Kacpura vid FEDERA till SBS News.

Organisationen ska därför upprättat en telefonlinje för ukrainska flyktingar att höra av sig till. Men de strikta abortlagarna i Polen gör det även svårt för läkare att hjälpa patienter med att genomföra aborter eller bistå med preventivmedel, skriver tidningen.

Vid en avbruten graviditet riskerar personen i upp till tre år i fängelse. Straffet kan även bli till åtta år "om fostret är kapabelt till ett självständigt liv", enligt den polska regeringen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.