Den brittiska regeringens beslut att skicka asylsökande till Rwanda har mötts av protester. Arkivbild.
Den brittiska regeringens beslut att skicka asylsökande till Rwanda har mötts av protester. Arkivbild. - Foto: TT

Rwanda saknar plats för asylsökande

Rwanda har bara kapacitet att ta emot en liten del av de asylsökande som det östafrikanska landet avtalat om med Storbritannien. Det saknas boenden, rapporterar den brittiska tidningen Evening Standard.


Anledning är att en av de anläggningar – Hope Hostel i huvudstaden Kigali – som skulle fungera som boende under asylprocessen bara har plats för 200 personer.

Därmed kan Rwanda inte hantera mer än en femtedel av de 1 000 asylsökande som skulle tas emot i den första omgången.

— Vi tittar på att utveckla infrastrukturen, och vi har identifierat andra möjligheter när det gäller boende, säger Yolande Makolo, talesperson för den rwandiska regeringen, enligt Evening Standard.

Makolo uppger, utan att ge detaljer, att regeringen "snabbt kan skala upp" mottagandet.

Storbritannien tillkännagav uppgörelsen med Rwanda i april. Premiärminister Boris Johnson presenterade det som ett sätt att avskräcka människor från att riskera sina liv genom att betala människosmugglare för riskabla båtfärder.

Enligt Evening Standard är avtalet för 1 000 asylsökande värt 120 miljoner pund, motsvarande nästan 1,5 miljarder kronor.

Ett första flyg i det kontroversiella samarbetet skulle ha avgått från London till Kigali i mitten av juni. Men det stoppades efter många turer och överklaganden slutligen av Europadomstolen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.