Ytterligare en person som smittats av apkoppor har avlidit.
Ytterligare en person som smittats av apkoppor har avlidit. - Foto: Cynthia S Goldsmith, Russel Regner/CDC/AP/TT/Felix Kaestle

Ännu en död i apkoppor - WHO räknar med fler

Ytterligare en person som smittats av apkoppor rapporteras avliden i Spanien. Världshälsoorganisationen WHO:s Europakontor förväntar sig nu fler dödsfall.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Apkoppor

Apkoppor (engelska monkeypox) är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Det upptäcktes hos apor och fick därför namnet apkoppor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som är reservoar för viruset.

Under våren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder. Överföring av virus verkar framförallt ha skett via sexuella kontakter mellan män.

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier som genomförts i Afrika har även en viss dödlighet rapporterats.

Det finns läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Det andra dödsfallet till följd av apkoppor har nu bekräftats av hälsomyndigheten i Spanien.

"120 (patienter, reds anm) har fått sjukhusvård och två har avlidit", skriver myndigheten i en rapport.

Första fallet i går

I går bekräftades det första spanska dödsfallet till följd av sjukdomen, vilket också var det första i Europa. Även i Brasilien har en person som smittats av apkoppor avlidit. Det var då de två första kända dödsfallen utanför Afrika.

Mannen som avled i Brasilien hade även underliggande sjukdomar, enligt brasilianska myndigheter. Den spanska hälsomyndigheten meddelar att dödsfallen i landet nu ska analyseras för att man helt ska kunna säkerställa dödsorsaken.

Enligt den spanska hälsomyndigheten har 4 298 människor smittats av apkoppor i Spanien, vilket gör landet till ett av de värst drabbade i världen.

Apkoppor ger upphov till utslag, sår och blåsor. Foto: Arkivbild från Kongo-Kinshasa.

WHO väntar fler dödsfall

WHO säger nu att fler smittade väntas avlida, men understryker att risken för allvarlig sjukdom fortfarande betraktas som liten.

"I och med den fortsatta spridningen av apkoppor i Europa förväntar vi oss att vi kommer att se fler dödsfall", säger Catherine Smallwood vid WHO:s Europakontor i ett uttalande.

De två rapporterade dödsfallen förändrar inte WHO:s bedömning av smittläget i Europa.

"De vanligaste orsakerna till att patienter behöver söka sjukhusvård är för att få hjälp att hantera smärta och sekundära infektioner", säger Smallwood, "I ett litet antal fall finns behov av att hantera livshotande komplikationer som hjärninflammation".

För några dagar sedan klassade Världshälsoorganisationen (WHO) smittspridningen av apkoppor som ett internationellt hälsonödläge.

Nödläge i New York – vaccinbrist

Det råder vaccinbrist i flera amerikanska storstäder och i går meddelande staden San Francisco att man utlyser nödläge till följd av smittspridningen.

Hittills har snart 5 000 fall av apkoppor registrerats i USA och även New York har sent på fredagen utlyst nödläge efter att antalet fall i i delstaten stigit till 1 383.

"Mer än ett av fyra fall av apkoppor i landet finns i delstaten New York", skriver guvernören och demokraten Kathy Hochul i ett uttalande.

TT
/