Explosionen orsakade omfattande skador i Beirut.
Explosionen orsakade omfattande skador i Beirut. - Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Spannmålssilos i Beirut har kollapsat

Delar av Beiruts spannmålssilos har kollapsat efter sviterna av en brand som inträffade tidigare i veckan. Branden orsakades av jäsning av kvarvarande spannmålslager på grund av den rådande värmeböljan, enligt lokala myndigheter.


Siloskomplexet skadades rejält efter den stora explosionen som inträffade den 4 augusti 2020 efter att ammoniumnitrat gödsel fattade eld. Explosionen dödade över 200 personer och 6 500 skadades.

— Två torn har kollapsat hittills och ytterligare två riskerar att rasa, säger socialministern Ali Hamieh till nyhetsbyrån AFP.

Siloskomplexet i Beirut skulle rivas

I april beordrade regeringen att siloskomplexet skulle rivas på grund av säkerhetsproblem, något som stoppades på grund av invändningar från anhöriga till explosionsoffren som vill att silorna bevaras som en minnesplats.

— Vi vill att en del av dem ska stanna som en påminnelse av händelsen, som ett kollektivt minne för staden och till minne av dem som miste livet utan anledning, säger Cecile Roukoz, som förlorade sin bror i explosionen 2020 till AFP.

Efter att rivningen stoppades rekommenderade miljö- och hälsodepartementet allmänheten att bära masker i närheten av silorna i fall de skulle kollapsa.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!