Det kan bli dyrt om du försöker "reservera" en plats på turistmålet i Kroatien.
Det kan bli dyrt om du försöker "reservera" en plats på turistmålet i Kroatien. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Darko Bandic/AP/TT

Turistmålet förbjuder "paxande" av solstolar – kan ge dyra böter

Kuststaden Novi Vindolski i Kroatien lockar många turister, men med det följer också ett visst beteende som lokala myndigheter nu vill sätta stopp för: "paxande" av platser på stranden.


Under sommarmånaderna är det många som reser till varmare breddgrader, men då finns det också en hel del regler och förbud att förhålla sig till på turistorterna.

Här kan du läsa om var det är olagligt att kissa i havet.

Turister riskerar böter på 2000 kronor

I den turisttäta staden Novi Vindolski vid Kroatiens kust har man nu fått nog av de strandbesökare som, genom att lämna handdukar eller solstolar, försöker "reservera" en plats till nästföljande dag.

Faktum är att den som bryter mot förbudet faktiskt kan bötfällas på plats och det kan bli en dyr historia. Enligt Croatia Week, som hänvisar till kroatiska RTL, kan boten landa på 1 500 kuna, vilket motsvarar drygt 2 000 svenska kronor.

Borgmästaren i Kroatien: "Otaliga mängder"

Ett liknande förbud finns redan på plats vid den kroatiska orten Baška på ön Krk. Där konfiskeras kvarlämnade handdukar och solstolar varje morgon klockan 06. 

– Det är otaliga mängder. Högar på högar med gamla handdukar, icke-uppblåsta kuddar och några gamla solstolar, säger borgmästaren Toni Juranić till RTL, enligt Croatia Week, och fortsätter:

– Förra året hämtade bara 39 personer sina saker.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Japan höjer räntan efter 17 år

Den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år. Skälet är främst att löneökningar har tagit fart.

700 instängda i australisk avkrok

Omkring 700 människor var strandsatta i norra Australien på tisdagen sedan en tropisk cyklon vid namn Megan dragit förbi och brutit förbindelser med resten av landet.

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

Israel har attackerat flera militära mål på landsbygden utanför Damaskus natten till tisdag, enligt statliga syriska medier.

USA: Vapen förstörda i Jemen

1 timme sedan
Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

1 timme sedan
Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.