Det kan bli dyrt om du försöker "reservera" en plats på turistmålet i Kroatien.
Det kan bli dyrt om du försöker "reservera" en plats på turistmålet i Kroatien. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Darko Bandic/AP/TT

Turistmålet förbjuder "paxande" av solstolar – kan ge dyra böter

Kuststaden Novi Vindolski i Kroatien lockar många turister, men med det följer också ett visst beteende som lokala myndigheter nu vill sätta stopp för: "paxande" av platser på stranden.


Under sommarmånaderna är det många som reser till varmare breddgrader, men då finns det också en hel del regler och förbud att förhålla sig till på turistorterna.

Här kan du läsa om var det är olagligt att kissa i havet.

Turister riskerar böter på 2000 kronor

I den turisttäta staden Novi Vindolski vid Kroatiens kust har man nu fått nog av de strandbesökare som, genom att lämna handdukar eller solstolar, försöker "reservera" en plats till nästföljande dag.

Faktum är att den som bryter mot förbudet faktiskt kan bötfällas på plats och det kan bli en dyr historia. Enligt Croatia Week, som hänvisar till kroatiska RTL, kan boten landa på 1 500 kuna, vilket motsvarar drygt 2 000 svenska kronor.

Borgmästaren i Kroatien: "Otaliga mängder"

Ett liknande förbud finns redan på plats vid den kroatiska orten Baška på ön Krk. Där konfiskeras kvarlämnade handdukar och solstolar varje morgon klockan 06. 

– Det är otaliga mängder. Högar på högar med gamla handdukar, icke-uppblåsta kuddar och några gamla solstolar, säger borgmästaren Toni Juranić till RTL, enligt Croatia Week, och fortsätter:

– Förra året hämtade bara 39 personer sina saker.

/
Relaterat
Senaste nytt

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

1 timme sedan
Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

1 timme sedan
Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Över 30 döda efter explosion på bränsledepå i Benin

1 timme sedan
Minst 34 människor har dödats i Benin i samband med att en olaglig bränsledepå exploderat i landets södra del, nära gränsen mot Nigeria.

Duda: Spannmålstvisten är liten

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda beskriver tvisten om ukrainsk spannmålsimport till Polen som liten, rapporterar polska nyhetsbyrån PAP. Enligt presidenten kommer det inte att allvarligt skada bilaterala relationer.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.