Alex Jones. Arkivbild.
Alex Jones. Arkivbild. - Foto: TT

Mångmiljonböter för Alex Jones

Konspirationsteoretikern Alex Jones har dömts att betala sammanlagt över 49 miljoner dollar, motsvarande omkring 500 miljoner kronor, till ett föräldrapar vars 6-årige son dödades i massakern vid lågstadieskolan Sandy Hook 2012.


I två olika domar under fredagen dömdes Jones, dels till ett straffbelopp på över 45 miljoner dollar dels till ett skadestånd på över 4 miljoner dollar, för felaktiga påståenden om att massakern vid Sandy Hook inte ägt rum.

Föräldraparet hade dock krävt mycket mer än så – 145,9 miljoner dollar i straffbelopp och 150 miljoner dollar i skadestånd. Det förstnämnda är just vad det heter: ett straff för handlingar som den dömde begått, medan skadestånd döms för att kompensera målsägandens lidande och förluster.

I december 2012 trängde sig en 20-årig man in i grundskolan Sandy Hook i Newtown, Connecticut, och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Gärningsmannen mördade sedan även sin mor innan han begick självmord.

I flera år spred Jones via sin webbsajt Infowars och i populära poddar falska påståenden om att Sandy Hook-dådet aldrig ägt rum.

Domstolar i Texas och Connecticut har redan funnit Alex Jones skyldig till förtal för att ha beskrivit massakern som en bluff iscensatt av skådespelare med syftet att inskränka vapenrättigheterna i USA. Anhängare till konspirationsteoretikern har trakasserat och mordhotat anhöriga till offren, bland andra föräldraparet som nu får skadestånd.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.