Lördag 13 Aug
Stockholm

Mångmiljonböter för Alex Jones

Alex Jones. Arkivbild.
Alex Jones. Arkivbild. Foto: TT

Konspirationsteoretikern Alex Jones har dömts att betala sammanlagt över 49 miljoner dollar, motsvarande omkring 500 miljoner kronor, till ett föräldrapar vars 6-årige son dödades i massakern vid lågstadieskolan Sandy Hook 2012.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

I två olika domar under fredagen dömdes Jones, dels till ett straffbelopp på över 45 miljoner dollar dels till ett skadestånd på över 4 miljoner dollar, för felaktiga påståenden om att massakern vid Sandy Hook inte ägt rum.

Föräldraparet hade dock krävt mycket mer än så – 145,9 miljoner dollar i straffbelopp och 150 miljoner dollar i skadestånd. Det förstnämnda är just vad det heter: ett straff för handlingar som den dömde begått, medan skadestånd döms för att kompensera målsägandens lidande och förluster.

I december 2012 trängde sig en 20-årig man in i grundskolan Sandy Hook i Newtown, Connecticut, och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Gärningsmannen mördade sedan även sin mor innan han begick självmord.

I flera år spred Jones via sin webbsajt Infowars och i populära poddar falska påståenden om att Sandy Hook-dådet aldrig ägt rum.

Domstolar i Texas och Connecticut har redan funnit Alex Jones skyldig till förtal för att ha beskrivit massakern som en bluff iscensatt av skådespelare med syftet att inskränka vapenrättigheterna i USA. Anhängare till konspirationsteoretikern har trakasserat och mordhotat anhöriga till offren, bland andra föräldraparet som nu får skadestånd.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.