Ett kinesiskt militärflygplan över Taiwan.
Ett kinesiskt militärflygplan över Taiwan. - Foto: TT

Taiwan anklagar Kina för att simulera anfall

Taiwan anklagar Kinas militär för att ha simulerat en attack mot landets huvudö. Kina har aldrig tidigare övat så nära Taiwans kust.


Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det asiatiska fastlandet.

Nationen fungerar i praktiken som en självständig och demokratisk stat, men erkänns som sådan av endast en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska ingå i Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Taiwans 23 miljoner invånare har länge levt med hotet om en invasion, men det har intensifierats under Xi Jinpings tid som president i Kina.

USA har valt att av strategiska skäl inte tydligt säga om man kommer att försvara Taiwan vid ett angrepp från Kina.

Kina har under veckan satt in stridsflyg och stridsfartyg i stora övningar nära Taiwan, där man även använt skarp ammunition.

USA:s representanthus talman Nancy Pelosi besökte tidigare i veckan Taiwan under en rundresa i Asien, och mobiliseringen beskrivs som ett svar på hennes besök. Kina ser Taiwan som sitt eget territorium.

Taiwans militär säger i ett uttalande att man på lördagen observerat flera kinesiska flygplan och fartyg i Taiwansundet, och tillägger att man tror att de simulerade en attack mot huvudön.

Övningarna, som väntas pågå till och med söndag, syftar till att simulera en blockad av Taiwan och "attacker mot mål till sjöss" enligt det statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Det är första gången som Kinas militär har övat så nära Taiwan. Vissa av övningarna har skett så nära om två mil från öns kust. Kinesisk militär har släppt en video där en pilot i flygvapnet flyger nära Taiwan och filmar örikets kustlinje och berg.

Aktiverade missilsystem

Kina har heller aldrig tidigare övat på Taiwans östra sida, som är ett strategiskt viktigt område för leveranser till örikets militär.

Kinesisk statsmedia rapporterar att flera missiler har flugit över Taiwan under övningarna. Taiwan har inte bekräftat eller förnekat uppgifterna.

Taiwans militär sände ut patrullerande stridsflyg och skepp runt huvudön och aktiverade sitt landbaserade missilsystem som svar på de kinesiska övningarna, enligt Taiwans försvarsdepartement.

Armén sade sig också ha upptäckt fyra drönare, som Taiwan tror är kinesiska, över ögruppen Kinmen nära Kinas fastland. Taiwans militär ska ha avfyrat varningsraketer som svar.

Peking har sagt att militären kommer att hålla ytterligare en övning med skarp ammunition i en sydlig del av Gula havet, mellan Kina och den koreanska halvön, mellan lördag och 15 augusti.

Kallade upp ambassadör

USA:s, Australiens och Japans utrikesministrar har uppmanat Kina att omedelbart upphöra med militärövningarna runt Taiwan. Vita Huset kallade på fredagen upp Kinas ambassadör i Washington för att tillrättavisa honom.

Som svar på Nancy Pelosis Taiwan-besök drog sig Kina på fredagen ur en serie planerade samtal med USA kring bland annat samarbete i klimatfrågan.

Kina och USA, de två länder i världen med störst utsläpp, har lovat att samarbeta kring klimatkrisen och att träffas regelbundet för att diskutera åtgärder. Men den överenskommelsen ser nu ut att vara i fara.

Kina ska också ha dragit sig ur samarbeten om transnationell brottslighet och narkotikabekämpning.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade på lördagen att Kina inte ska hålla samarbete om viktiga globala frågor som klimatkrisen "gisslan" på grund av meningsskiljaktigheter mellan de båda länderna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billigare att tanka – dieseln under 19 kronor

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.