USA:s utrikesminister Antony Blinken hälsas välkommen av Sydafrikas utrikesminister Naledi Pandor.
USA:s utrikesminister Antony Blinken hälsas välkommen av Sydafrikas utrikesminister Naledi Pandor. - Foto: TT

Blinken: Afrika ingen spelplan för stormakter

USA vill ha ett äkta partnerskap med Afrika och är inte ute efter att skaffa inflytande genom att mota bort andra stormakter från kontinenten. Det är budskapet från utrikesminister Antony Blinken.


Blinken är på Afrikaturné och träffade på måndagen Sydafrikas utrikesminister Naledi Pandor. Vid en gemensam pressträff sade Blinken att USA inte betraktar Afrika som en spelplan där stormakter tävlar med varandra.

— Det är inte i grunden hur vi ser på det. Det är inte så vi vill utveckla vårt engagemang här. Vår strävan efter ett starkare partnerskap med Afrika handlar inte om att mota bort någon annan, säger Blinken.

Ny strategi

Hans resa omfattar även Kongo-Kinshasa och Rwanda och följer på den ryska utrikesministern Sergej Lavrovs omfattande Afrikaturné förra månaden.

Senare under dagen presenterade Blinken USA:s nya strategi för Afrika söder om Sahara, som har arbetats fram sedan president Joe Biden tog över i Vita huset. Fokus ligger på att främja öppenhet och demokrati, sträva efter ekonomisk utveckling och att bekämpa den globala uppvärmningen, sade Blinken i ett tal vid Pretorias universitet.

USA och afrikanska länder behöver samarbeta som jämbördiga partner för att ta itu med dessa frågor, framhöll utrikesministern.

Se över militärinsatser

USA ska också se mer till helheten när det gäller militärt engagemang i afrikanska länder.

En del kritiker har anklagat USA för att med skralt resultat fokusera på att bekämpa extremistgrupper i Afrika, medan Kina och Ryssland ökat sitt inflytande genom ekonomiska och diplomatiska verktyg.

Bidenregeringen anser att främjande av större öppenhet och ökad demokrati i Afrika kan bidra till att "motverka skadlig inverkan från Kina, Ryssland och andra aktörer."

— Vanstyre, exkludering och korruption som präglar svaga demokratier gör dem mer sårbara för både extremistgrupper och utländsk inblandning, sade Blinken.

Han nämnde den Moskvastödda ryska legostyrkan Wagnergruppen som exempel på hur instabilitet kan utnyttjas för egen vinning. Gruppen är verksam i bland annat Mali och Centralafrikanska republiken.

Bidenregeringen hoppas att den nya strategin ska resultera i ett amerikansk-afrikanskt toppmöte i Washington i december.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Ras för bitcoin
Senaste nytt

Ras för bitcoin

Högre försvarsvilja med utländsk bakgrund

Viljan att strida och riskera livet för att försvara Sverige är högre bland invånare i utsatta områden med utländsk bakgrund än hos övriga svenskar. Det visar en ny undersökning från Järvaveckan.

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Anders Pihlblad och Maria Forsblom skulle leda tisdagens "Nyhetsmorgon" i TV4. Men mitt under sändningen tvingades den senare lämna studion.

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

1 timme sedan
Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.